Nastupila nova 1439. hidžretska godina

Redakcija portala Otisak.ba svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi sretnu novu 1439. hidžretsku godinu.

Bijela i Savska džamija u Brčkom [Otisak.ba - Arhiva]

Po Takvimu Rijaseta islamske zajednice u BiH, večeras je sa akšam-namazom nastupila nova 1439. hidžretska godina.

Prvi dan nove hidžretske godine je četvrtak, to jeste 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.

Hidžra, seoba, Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu oraganizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti Islama pretoči u društveni život.

Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske skupine predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine.

Zbog te velike žrtve Kur’an svim Muhadžirima i Ensarijama garantuje džennetske nagrade.

Praksom bratimljenja između Mudžahira i Ensarija Muhammed a.s. je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima Tevhida (vjerovanja u Jednog Boga).

Hidžra je pokazala da su muslimani nalik jednoj ruži sa mnogim laticama, ali jednim miomirisom koji se ogleda u sveprožimajućem tevhidu i međuljudskoj solidarnosti.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamski kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način.

Redakcija portala Otisak.ba svim vjernicima islamske vjeroispovijesti želi sretnu novu 1439. hidžretsku godinu.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

six + four =