NASA zabilježila snažne solarne baklje

  Druga solarna baklja najjača je zabilježena od decembra 2008, kada je počeo sadašnji ciklus sunčeve aktivnosti.

  Aktuelni solarni ciklus počeo je u decembru 2008. godine [NASA/GSFC/SDO]

  Dvije solarne baklje velike snage opažene su rano ujutro u srijedu, a druga je bila najjača zabilježena od decembra 2008, kada je počeo sadašnji ciklus sunčeve aktivnosti, objavila je NASA.

  Te eksplozije u atmosferi Sunca koje mogu poremetiti rad komunikacijskih satelita i GPS-a, ali i mreže elektrodistribucije tako što dosegnu visoku atmosferu Zemlje, otkrio je i snimio satelit američke svemirske agencije Solar Dynamics Observatory, javlja agencija Hina.

  NASA je objavila da su erupcije svrstane u kategoriju X, što je oznaka za najsnažnije eksplozije, te da su poremetile radiokomunikacije visoke frekvencije tokom jednog sata na strani Zemlje nasuprot Sunca te komunikacije niske frekvencije kakve se koriste u navigaciji.

  Solarni ciklusi

  Dvije solarne baklje dogodile su se u aktivnoj regiji Sunca u kojoj se erupcija srednje snage dogodila 4. septembra.

  Aktuelni solarni ciklus počeo je u decembru 2008. godine, a prosječno solarni ciklusi traju jedanaest godina.

  Na kraju aktivne faze, erupcije postaju sve rjeđe, ali mogu, međutim, biti jako snažne. Solarne oluje rezultat su akumulacije magnetske energije na pojedinim mjestima u atmosferi Sunca.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + four = twelve