NASA otkrila formulu stvaranja vode na Mjesecu

U saopćenju NASA-e se navodi kako čestice nošene takozvanim sunčevim vjetrom udaraju u površinu Mjeseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uvjete za spajanje hidrogena i oksigena.

Foto: NASA

Naučnici Američke zrakoplovne i svemirske agencije (NASA) otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju NASA-e se navodi kako čestice nošene takozvanim sunčevim vjetrom udaraju u površinu Mjeseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uvjete za spajanje hidrogena i oksigena, elemenata koji čine vodu.

Stručnjaci su računarskom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma hidrogena, koji se potom spajaju s atomima oksigena koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2 koji se nalaze u Mjesečevom tlu.

Naučnici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula hidroksila OH ili H2O potrebno da naelektrisane čestice udare u površinu Mjeseca brzinom od 450 kilometara na sat.

Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja oksigena iz molekula u Mjesečevom tlu.

NASA-in fizičar William Farrell kazao je kako svako tlo ima potencijal proizvodnje vode ukoliko bude izloženo sunčevim vjetrovima.

Detaljni izvještaj naučnog istraživanja objavljen je u časopisu “JGR Planets“.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

36 ÷ nine =