Napad na Guam će se smatrati napadom na SAD

Guverner Guama je upozorio Sjevernu Koreju da ne napada američke teritorije.

Američki bombarderi sa Guama uzlijeću ka Korejskom poluotoku [EPA]

Napad na Guam će se smatrati napadom na Sjedinjene Američke Države, upozorio je guverner Guama u odgovoru na prijetnju Sjeverne Koreje da će stvoriti “plameni obruč” oko američke teritorije.

Narod Guama se u četvrtak probudio uz još jednu upućenu prijetnju Pjongjanga da će do sredine augusta razraditi plan za lansiranje četiri rakete srednjeg dometa u vode oko otoka u zapadnom Pacifiku.

Međutim, guverner Guama Eddie Calvo je upozorio čelništvo Sjeverne Koreje da bi se taj napad smatrao napadom na SAD.

“Bilo koji tip napada će biti neuspješan, ali će se istovremeno napad na Guam smatrati napadom na SAD i na njega će se uzvratiti velikom silom”, rekao je Calvo za Al Jazeeru.

I dok neki stanovnici Guama kažu da su uvjereni da će ih američka vojska zaštiti u slučaju napada Sjeverne Koreje, drugi razmatraju planove za vanredne situacije sa svojim porodicama.

“Ustvari, situacija je zastrašujuća od jučer”, rekla je Kate Quiambao, stanovnica Guama.

“Trenutno pravim planove sa mojom porodicom šta ćemo dalje raditi. Pokušavamo da isplaniramo da li će biti vanredna situacija i slične stvari”.

Američka vojska na Guamu ima dvije baze u kojim je smješteno 7.000 vojnika – Vojna zračna baza Anderson na sjeveru i Mornarička baza Guam na jugu.

“Smatram da će nam prisustvo vojske na Guamu biti od velike pomoći”, kazao je 51-godišnji Virgie Matson, stanovnik Dededoa, najnaseljenijeg sela na Guamu.

“Oni su ovdje da zaštite otok, u slučaju da se nešto desi”.

Pomiješane poruke

Zvaničnici Trumpove administracije su uputili pomiješane poruke uzbune i uvjeravanja da će sve biti uredu u periodu kada su eskalirale napetosti zbog programa razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, zbog čega se dovodi u pitanje budućnost američke politike.

Serge Bloh, stanovnik Guama, smatra da je Trumpov odgovor eskalirao već napetu situaciju sa Sjevernom Korejom.

“Način na koji je Trump odgovorio, mislim da je zaista razbjesnio Sjevernu Koreju, iskren da budem. Ali ćemo vidjeti šta će se dalje desiti”, rekao je on.

Uprkos vojnom prisustvu i djelovanju, neki stanovnici Guama se osjećaju nezaštićenim i nesigurnim u vrijeme krize.

“Šta je sa svima onim kojim nemaju zaštitu da im pomognu? Jednostavno se ne slažem sa ovim, to je zastrašujuće”, rekao je Lou Meno.

Godinama Sjeverna Koreja tvrdi da je Guam u dometu napada raketama te zemlje, a upućivana su žestoka saopćenja svaki put kad bi američki moćni bombarderi uzlijetali iz zračne baze na otoku ka Korejskom poluotoku.

“Imamo malu djecu koja ne znaju šta se događa, i šta će predsjednik uraditi da nas zaštiti? Krivim Trumpa za ovo”, rekao je Meno.

Ostavi komentar NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty eight − = sixty