Nakon više mjeseci od izbora urađena većina posla konstituisanja Doma naroda

Na konstituirajućoj sjednici federalnog Doma naroda odobren je federalni budžet za ovu godinu, važni akt koji nije mogao stupiti na snagu bez podrške i ovog nivoa nakon što ga je u januaru odobrio Predstavnički dom.

Foto: Anadolu Agency

Više od četiri mjeseca nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini danas je urađena većina posla u vezi s konstituisanjem novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nivoa koji je važan za daljnju konstituciju nove izvršne federalne vlasti, ali i Doma naroda u državnom parlamentu.

Na konstituirajućoj sjednici federalnog Doma naroda odobren je federalni budžet za ovu godinu, važni akt koji nije mogao stupiti na snagu bez podrške i ovog nivoa nakon što ga je u januaru odobrio Predstavnički dom.

Također su neophodnu podršku Doma naroda dobile izmjene Zakona o budžetima koje omogućavaju da budžet za 2019. dobije i Grad Mostar, ali i ovogodišnji finansijski planovi više federalnih institucija – zavoda za zapošljavanje, za PIO, za zdravstveno osiguranje i reosiguranje te Federalni fond solidarnosti.

Od zadataka koji podrazumijevaju konstituiranje Doma naroda, delegati su položili zakletvu te izabrali novo rukovodstvo Doma za naredni četvorogodišnji mandat, mada ne kompletirano.

Od tri člana rukovodstva, imenovan je predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz reda hrvatskog naroda, dopredsjedavajući iz reda Bošnjaka Aljoša Čampara, dok drugi dopredsjedavajući, koji treba da bude iz reda srpskog naroda, nije izabran jer kandidat Žarko Vujović nije dobio potrebnu većinu glasova.

Formirani su delegatski klubovi sva tri konstitutivna naroda, kao i Klub Ostalih, ali Klub Srba još kadrovski nije popunjen budući da mu nedostaju tri člana.

Centralna izborna komisija BiH ranije je najavila da će posebnim propisom regulisati način izbora nedostajućih delegata u ovom slučaju.

Prema propisima, svaki delegatski klub konstitutivnih članova treba da ima po 17 članova, a Klub Ostalih sedam, tako da Dom naroda ukupno ima 58 delegata.

Danas su izabrani i rukovodioci delegatskih klubova konstitutivnih naroda, a i tu je izuzetak Klub Srba jer nije predložio kandidata za tu dužnost.

Kad svi ovi procesi budu završeni, konstituisanje Doma naroda Federalnog parlamenta u novom, postizbornom mandatu, bit će potpuno okončano.

Tajnim glasanjem je izvršen izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH.

Prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Zlatko Miletić, Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak, saopćeno je iz CIK-a.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

9 + one =