Na današnji dan osnovana Armija Republike Bosne i Hercegovine

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH.

Osnovana je na današnji dan 1992. godine, a taj datum se obilježava kao Dan Armije RBiH.

Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u “Bosanske rendžere”, jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH.

Uređenje Armije RBiH

Što se tiče strukturnog uređenja Armije, treba reći da je bila sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu:

– 1. korpus: Sarajevo,
– 2. korpus: Tuzla,
– 3. korpus: Zenica,
– 4. korpus: Mostar,
– 5. korpus: Bihać,
– 6. korpus: Konjic,
– 7. korpus: Travnik.

Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb iste je, u stvari, grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− nine = one