Na čelu PSPD-a u Brčkom Mirsad Đapo

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Juče je u Brčkom i formalno počelo djelovanje Pokreta socijalne pravde i demokratije postavljanjem Đape Mirsada na čelo tog pokreta u Brčko Distriktu.

Bosna i Hercegovina se, od Daytonskog sporazuma do danas, nije nalazila u težoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Nakon općih izbora koji su održani prije devet mjeseci još se nije formirala izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini. Zaustavljene su reforme i procesi približavanja države euroatlanskim integracijama. Etnonacionalističke stranke istrajavaju na daljnjim podjelama društva i države i svojim ucjenjivačkim zahtjevima blokiraju i onaj dio vlasti koji se formirao. Zakoni se ne donose, privredom vlada stihija, socijalno stanje građana je sve lošije, mladi ljudi napuštaju zemlju. Beznađe i apatija je opće društveno stanje. Susjedne države se sve direktnije miješaju u unutarnje prilike naše zemlje i krše Daytonski sporazum. Predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji, čak i oni s aktivnim mandatom, posebno OHR, ne poduzimaju mjere na koje su se obavezale i koje bi morale činiti. U takvim okolnostima, u Sarajevu je 29.06.2019. godine, održana Osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokacije (Pokret SPD) s ciljem formiranja snažne društvene platforme za promjenu toga stanja. U Pokret su uključene, preko svojih delegata, političke organizacije i organizacije civilnog društva, te pojedinci iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine.

“Od strane predsjednika PSPD-a prof. dr. Ive Komšića dato mi je ovlaštenje da predstavljam aktivnosti i politiku ove nove društvene platforme pri čemu ćemo se snažno zalagati za promjenu ambijenta i zaokret sa negativnog ka pozitivnom kursu kako u Brčko Distriktu tako i u cijeloj BiH. Da interesovanje građana nije malo, dokazuje učlanjenje preko 200 građana Brčko Distrikta u ovaj pokret”, poručio je nekadašnji gradonačelnik Brčkog gospodin Đapo Mirsad.

Pokret socijalne pravde i demokratije radi na ujedinjenju ljevice te uveliko teku pregovori sa političkim subjektima na zajedničkom izlasku na lokalne izbore koji će se održati ove godine.

Autor: PSPD Brčko
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ 1 = seven