Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

  Centralni program za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u povodu mubarek noći Lejletu-l-berat upriličen je u Kahrimanima – Pazarić poslije akšam-namaza

  Foto: AA

  Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prigodnim programima večeras obilježavaju jednu od četiri odabrane, mubarek noći, Lejletu-l-berat, javlja Anadolu Agency (AA).

  Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da je po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u petak, s akšam-namazom, nastupila mubarek noć, Lejletu-l-berat.

  Centralni program za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u povodu mubarek noći Lejletu-l-berat upriličen je u Kahrimanima – Pazarić poslije akšam-namaza.

  Predavač je mr. Malik ef. Šljivo, pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, a tim povodom prigodan mevludski program su izveli imami s područja općine Hadžići.

  Mubarek noć Lejletu-l-berat, noć koja se, prema islamskoj tradiciji, smatra noću brisanja grijeha te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu.

  Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi. Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana.

  Obilježava se i kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

  Ova odabrana noć u hadisima, predajama poslanika Muhammeda, a. s., se spominje kao noć u kojoj Uzvišeni Allah određuje ljudske sudbine, ljudske živote i njihovu nafaku, a u nekim hadisima se spominje da u ovoj noći Allah dž.š. prašta ljudima grijehe.

  U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

  Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × = six