Mujkić: Dodika čeka historijska sudbina Karadžića, Mladića, Miloševića

  Dodik je ono što je oduvijek bio - sposoban kriminogeni biznismen i veoma loš političar, koji se održava diktatorskim metodama vlasti u entitetu RS na štetu vlastitog i drugih naroda u svojoj BiH i susjednoj R. Srbiji, piše Mujkić.

  Foto: Arhiva

  Autor: Muhamed Mujkić

  Komentarišući najavu SDA da će tražiti da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost imena RS-a i njegovu dopunu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je za beogradsku Politiku rekao da bi možda prihvatio da se ime mijenja u “Republika Srpska – Zapadna Srbija”.

  “Ne da mijenjamo naziv, već da ga dopunimo, ako već hoće da ga dopunjavaju. Ako hoće, ići ćemo do kraja. Sinonim za RS možda bude samo Zapadna Srbija”, rekao je Dodik, negirajući da u RS-u žive i Hrvati i Bošnjaci.

  Ovakvim, javno izrečenim, i ciljano plasiranim stavovima o radnoj paradržavnoj, genocidnoj tvorevini, srpskoj paradržavi u BiH, odnosno po Dejtonskom sporazumu (1995. g.) entitetu RS, kao jednom od dva entiteta nezavisne, suverene i međunarodno priznate države BiH, Dodik nastavlja sa svojom diktatorskom politikom negiranja vlasti te države sa ambicijom da entitet RS nasilno otcijepi od BiH i proglasi jedan dio naše države – Zapadnom Srbijom.

  U tom slučaju sadašnja Vučićeva srbijanska država bila bi Istočna Srbija, pa bi te dvije „Srbije“ bile sastavni dio federalne svesrpske države R. Srbije, sa autonomnom pokrajinom Vojvodinom i polupokrajinom Sandžakom.

  Istina, to poluinteligent Dodik nije rekao, jer nije ni razmišljao o svom mogućem, a u suštini neprihvatljivom modelu prekrajanja granica R. Srbije i države BiH, koji nije utemeljen na euroatlanskim vrijednostima.

  Za M. Dodika kažu da je dobar pragmatičan političar, a ja tvrdim da je on jedan od nesposobnih politikanata, koji sve isključivo radi za vlastiti interes, pri čemu su mu interesi bosanskih Srba i Srbijanaca – na posljednjem mjestu.

  Dodik je ono što je oduvijek bio – sposoban kriminogeni biznismen i veoma loš političar, koji se održava diktatorskim metodama vlasti u entitetu RS na štetu vlastitog i drugih naroda u svojoj BiH i susjednoj R. Srbiji. Dok to bosanski Srbi i Srbijanci ne shvate, Dodik će biti prvi Srbin u obje države.

  Na kraju moram pomenuti da “sinonim RS” ne može biti “Zapadna Srbija”, već isključivo država BiH, jer sam siguran da takvu glupost ne bi prihvatila ni R. Srbija, a kamoli BiH. Prihvatljiv bi bio naziv “Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

  Mene je, kao građanina BiH, stid što je takav čovjek, kao što je M. Dodik, voljom birača iz entiteta RS, imenovan za člana odnosno predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

  U politici je sve moguće, što je nebrojeno puta potvrđeno u historiji ratova na ovim i drugim prostorima, za života ljudi i diktatora koji su bili gospodari života i smrti običnih ljudi.

  Većina njih je bačena na smetljište historije – Karadžić, Mladić, Milošević itd., a takva historijska sudbina čeka i Dodika i njegove saradnike. Uskoro, historijski gledano!

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = one