Mujkić: Čović pao na dno političkog i nacionalističkog primitivizma i mržnje

  Otkuda Tebi, predsjedniče Čoviću, pravo da oduzimaš pravo Komšiću da bude ono što od rođenja jeste - Hrvat, da ga proglašavaš Bošnjakom.

  Ti, predsjedniče Čoviću, ne možeš da shvatiš da bez prava pojedinca, građanina nema ni kolektivnih prava (Foto: Arhiva)

  Autor: Muhamed Mujkić

  Svojom izjavom na konferenciji za štampu od 13.2.2019. g., predsjednik HDZ-a, Dragan Čović je dodirnuo i pao na samo dno političkog i nacionalističkog primitivizma i mržnje prema pripadnicima sopstvenog naroda.

  A Čović je, između ostalog, kazao da se “ne smije nikad dogoditi da imamo dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH“.

  U narodu se kaže “nikad ne reci nikad“, pogotovo ako se neka pojava ili događaj ponavlja više puta.

  Također, nikada, predsjedniče Čoviću, ne tvrdi da je određena osoba koja je Hrvat, ali i građanin BiH, po tebi postala Bošnjak, samo zato što Ti, kao radikalni hrvatski nacionalista, bez ikakvih dokaza misliš da su tu osobu na demokratskim općim izborima, po važećim zakonima BiH, izabrali Bošnjaci, a ne građani BiH, koji su siti nacionalista iz reda sva tri naroda.

  Otkuda Tebi, predsjedniče Čoviću, pravo da oduzimaš pravo Komšiću da bude ono što od rođenja jeste – Hrvat, da ga proglašavaš Bošnjakom, što nikada nije bio, te da Bošnjacima, Hrvatima, Srbima, Romima, Jevrejima, Albancima – uskraćuješ pravo da kao građani BiH glasaju za građanina i Hrvata, Željka Komšića?

  EU neće plemensku, već građansku BiH

  Moraš shvatiti da su građani BiH, među kojima i Bošnjaci, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda svojim, i glasovima ostalih građana, izabrali Željka Komšića a ne Tebe, koji nisi dobio ni 50 posto glasova bosanskih Hrvata.

  Ti, predsjedniče Čoviću, ne možeš da shvatiš da bez prava pojedinca, građanina nema ni kolektivnih prava.

  Ti svjesno ostaješ na idejama da ljudi koji su se opredijelili da budu građani, a ne samo pripadnici nacionalnih grupa, ostaju do dalje budućnosti građani drugog reda, „da bi potomstvo našeg potomstva možda bilo građanin Europe jednog dana“, kako je ovih dana izjavio Darko Cvijetić, književnik iz Prijedora.

  Ruku na srce, ako ga uopće imaš, Ti Čoviću u svojoj izjavi ne pominješ ni građane ni građansku BiH, kao pretpostavke naše države na putu euroatlantskih integracionih procesa.

  Građani BiH neće pristati da im bilo koja politička stranka i asocijacija uskraćuje osnovna građanska prava u izbornim procesima, kao što neće pristati ni na plemenski, nacionalistički koncept Izbornog zakona BiH po kojem će bos. Hrvati, bos. Srbi i bos. Bošnjaci isključivo kao pripadnici tih naroda, imati ekskluzivno pravo da biraju tzv. “legitimne predstavnike svog naroda“, uz negiranje prava građanima da učestvuju u izbornom procesu na putu uspostave evropske, građanske BiH. Jer, EU neće u svoju porodicu primiti plemensku, već isključivo građansku BiH.

  Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Otiska.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × one =