Moralna obaveza, ali i nedorečenost: Pojašnjenje o pogodnostima školovanja za djecu šehida i boraca

Sa nedavne dodjele stipendija u Tuzlanskom kantonu

Vlada Kantona Sarajevo prije nekoliko dana donijela je Odluku o proširenju broja studenata koji se mogu upisati na fakultete u studijskoj 2017./2018. godini iz kategorija djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i djece bez oba roditelja.

– Vlada je naložila fakultetima/akademijama Univerziteta u Sarajevu proširenje broja studenata u kategoriji studenata koji sami finansiraju svoj studij iz kategorije djece šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja te djece bez oba roditelja. Proširenje broja studenata odnosi se na kandidate koji ostvare uspjeh potreban za sticanje prava za upis i koji se na konačnoj rang-listi kandidata nalaze u okviru broja studenata koji je utvrđen Odlukom Vlade KS. Fakulteti/akademije Univerziteta će ove kandidate osloboditi plaćanja troškova studija uz proširenje odobrene kvote za broj kandidata koji je oslobođen troškova studija, kandidatima koji će plaćati svoj studij – navodi se u Odluci Vlade Kantona Sarajevo.

Osigurati besplatan studij za djecu šehida i poginulih boraca, RVI te dobitnika ratnih priznanja i djecu bez oba roditelja svakako je hvale vrijedan i opravdan potez. Međutim, jedna nelogičnost upada u oči: kako se tek sada, u 2017. godini, “djeca” šehida i poginulih boraca upisuju na fakultete?

Ako pretpostavimo da su neka od te djece rođena u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma (sporazum je potpisan 14. decembra 1995. godine), ili čak i 1996. godine, nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH, oni danas imaju skoro pune 22 godine – dakle, već bi trebali završavati fakultete, umjesto da ih tek upisuju, piše Faktor.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pojašnjavaju da se besplatan studij ne odnosi isključivo na djecu šehida i poginulih boraca, nego i na djecu ratnih vojnih invalida, dobitnika ratnih priznanja i djecu bez oba roditelja.

– Mi smo tu po zakonu stavili i djecu šehida i poginulih boraca iako ne znamo da li još uvijek ima ili nema te djece. Ali treba uzeti u obzir i to da neki upisuju magistarski studij, pa se ta odredba vjerovatno najviše odnosi na njih – nezvanično kažu iz Ministarstva.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo prošle godine odobrilo je 1.930 stipendija djeci boraca-branitelja, uz isplatu mjesečnog dječijeg dodatka za oko 2.640 djece. Početkom ovog mjeseca Vlada Tuzlanskog kantona izdvojila je nešto više od milion konvertibilnih maraka za stipendiranje ukupno 1.778 učenika i studenata – djece šehida i poginulih boraca. Ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak na svečanosti potpisivanja ugovora istakao je da je ovo “jedan od najboljih projekata koji radi Vlada Tuzlanskog kantona, jer milion KM koji se ulaže u stipendije je najbolja investicija Vlade TK”.

Prošle je godine Kantonalna uprava za branitelje Srednjobosanskog kantona raspisala konkurs za dodjelu stipendija djeci branitelja za akademsku 2016./2017. godinu. Pravo učešća imala su djeca branitelja bez oba roditelja, djeca šehida/poginulih branitelja, djeca umrlih vojnih invalida, djeca ratnih vojnih invalida, djeca mirnodopskih vojnih invalida, te djeca nositelja ratnog priznanja–odličja. Konkurs za dodjelu stipendija “studentima – braniocima i članovima njihovih porodica” raspisalo je i Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, a prijaviti su se mogla, između ostalih, djeca šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca kojima je prestalo pravo na porodičnu invalidninu – do navršene 35. godine života.

Dakle, u kategoriju “djece” ovdje se ubrajaju i osobe do 35 godina, i niko u tome ne vidi ništa sporno. Izuzev dijela građana koji na društvenim mrežama, s vremena na vrijeme, komentarišu, najblaže rečeno, čudne zakonske odredbe i kriterije po kojima se dodjeljuju stipendije.

– Zloupotrebljavaju šehidsku djecu, nema te djece više na školovanju, uvijek su se bogatili na osnovu njih; Mi ćemo djecu šehida i poginulih boraca na školovanju imati do 2092; A šta je sa ostalom djecom kojima su očevi trunuli u rovovima četiri godine rata a nemaju nikakvih primanja ili običnim građanima koji su siromašni? Njihovoj djeci ne treba škola je li? Sramota – neki su od komentara koji se mogu pročitati na Facebooku.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević gotovo u svakom svom javnom istupu naglašava kako ove kategorije imaju prednost pri zapošljavanju.

– Ako poslodavci budu htjeli poštovati zakon, djeca šehida i poginulih boraca više neće biti na biroima. Spreman sam i javno prozivati poslodavce koji ne poštuju odredbu o prednosti ove kategorije pri zapošljavanju. To nam je i moralna obaveza, a ujedno rješavamo porodice poginulih boraca jer ta djeca zapošljavanjem izlaze iz prava koja se sad finansiraju iz budžeta. Kad dijete završi fakultet i ode na biro, porodica tog poginulog borca prestaje primati invalidninu, tako je zakon propisao. Zato mislim da nam je to i prioritet, a nije veliki problem i izvodivo je ako svi pokažemo želju. I pod uvjetom da ta djeca hoće da rade – izjavio je Bukvarević u jednom intervjuu.

Zakonska, ali i moralna, obaveza po kojoj se ovim kategorijama daje prioritet pri zapošljavanju je neupitna. No, ministarstva bi morala prilikom ovakvih konkursa dodatno pojasniti sve nedoumice kako ne bi izazvali gnjev javnosti i bespotrebna pitanja poput onog: kako da se djeca šehida i poginulih boraca tek sad upisuju na fakultet?

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ nine = 1