Moore: Zašto vlast BiH nije osigurala sredstva Srebrenici

Nadamo se da će i vlasti u Banja Luci imati razumijevanja za banju Guber, kazao šef misije OSCE-a.

Moore je naglasio značaj Srebrenice kao općine za koju svi u svijetu znaju šta se u njoj dogodilo tokom rata u BiH [Fena]

Šef Misije OESC-a u BiH Johnatan Moore rekao je da je u Srebrenici pozitivna i optimistična atmosfera i da očekuje da će biti i dobri rezultati rada načelnika općine Mladena Grujičića.

“Moj mandat uskoro ističe i do 1. septembra imam zadatak da provjerim zašto državne i entitetske vlasti BiH nisu ispoštovale dato obećanje i osigurale sredstva Srebrenici koja su joj obećale na investiciono-razvojnoj konferenciji prije dvije godine. Ovo je općina sa mnogim potencijalima. Zgrada pored općine gdje bi trebao biti hotel nije završena. Nadamo se da će i vlasti u Banja Luci imati razumijevanja za banju Guber. Srebrenica ima punu podršku misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini “, rekao je Moore nakon razgovora sa Grujučićem, prenose banjalučki mediji.

Mjesto gdje zajedno žive Bošnjaci i Srbi

Moore je naglasio značaj Srebrenice kao općine za koju svi u svijetu znaju šta se u njoj dogodilo tokom rata u BiH, genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Međutim, smatra da je sada priča o Srebrenici pozitivna te da je to općina gdje zajedno žive Bošnjaci i Srbi.

On je izjavio da na području ove općine zajedno, mirno i bez ikakvih međusobnih incidenata žive Srbi i Bošnjaci, da svi imaju ista prava i da djeca zajedno pohađaju školu, što treba da bude primjer mnogima u BiH.

On je zahvalio Grujičicu i općinskoj vlasti što su doprinijeli da obilježavanje godišnjica stradanja 11. i 12. jula na području ove općine protekne mirno i dostojanstveno, iako je bilo najava o mogućim incidentima, prenosi Tanjug.

“Srebrenica je u svijetu poznata općina po svojoj tužnoj prošlosti, ali je 2017. godine priča o Srebrenici veoma pozitivna, što treba posebno istaći”, ocijenio je Moore.

Ostavi komentar NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

− one = two