Mladićeva odbrana traži postupak protiv ljekara UN-a

Advokati traže hitno utvrđivanje procesne sposobnosti i postupak protiv ljekara u pritvorskoj jedinici.

Izricanje prvostepene presude Ratku Mladiću zakazano je za 22. novembar [EPA]

Odvjetnici Ratka Mladića zatražili su u četvrtak od haškog tribunala da hitno zakaže ročište na kojem će se utvrđivati je li Mladić procesno sposoban, kao i razmotriti njihov zahtjev za pokretanje postupka protiv glavnog liječnika UN-a u pritvorskoj jedinici Tribunala Paula Falkea.

Oni su ponovili i svoj raniji zahtjev da se zbog toga odloži izricanje prvostupanjske presude Ratku Mladiću zakazano za 22. studeni i da se prethodno odluči o njihovim zahtjevima.

U suprotnom, kako su naveli, obratit će se Vijeću sigurnosti UN-a, osnivaču Tribunala, jer takvo ponašanje osoblja tribunala prijeti urušiti njegovu reputaciju, prenosi Tanjug.

Moždani udari

U detaljnom obrazloženju svojeg zahtjeva, pored ostalog, obrana tvrdi da je Mladić lošeg zdravstvenog stanja, da je pretrpio više moždanih udara, što je medicinsko osoblje Tribunala pokušalo sakriti, te da mu treba omogućiti posjet dva srpska liječnika.

Budući da je nedavno Falke osobno obavijestio Mladića da mu liječnici neće doći u posjet, iako je prošlog tjedna predsjednik suda Carmel Agius to obećao Vladi Srbije tijekom posjeta Beogradu, kao i da je, kako tvrde, Falke odugovlačio objavljivanje medicinske dokumentacije, Mladićevi odvjetnici su zatražili da se protiv njega pokrene postupak zbog nepoštivanja suda.

Također traže da se Mladiću omogući posjet i pregled srpskih liječnika.

Tužiteljstvo Haškog tribunala zatražilo je početkom studenoga da suci odbiju zahtjev obrane da izricanje prvostupanjske presude Ratku Mladiću, zakazano za 22. studeni, bude odgođeno zbog bolesti optuženog.

Tužitelji su ocijenili da je obrana “propustila pružiti bilo kakvo opravdanje za taj zahtjev i za tvrdnje kojim ga je potkrijepila”, prenijele su agencije.

U odgovoru na zahtjev obrane, haško tužiteljstvo tvrdilo je da odvjetnici obrane nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je, “po mišljenju medicinskih profesionalaca, došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga” i da bi zbog toga on mogao biti “nesposoban sudjelovati” u procesu.

Tužitelji: Pomno se pratilo zdravstveno stanje

Tužitelji su naglasili kako su liječnici u pritvoru Tribunala i neovisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tijekom cijelog suđenja.

Bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u svibnju 2012., godinu nakon što je krajem svibnja 2011., nakon 16 godina u bijegu, uhićen u Srbiji i izručen u Haag.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

fifty − forty five =