Mještani sedam mjesnih zajednica protiv izgradnje deponije u Donjem Rahiću

Inicijativni odbor mjesnih zajednica Donji Rahić, Ulović, Lipovac, Krepšić, Grbavica, Gorice i Bukovac jutros je uputio zahtjev za prijem na sastanak kod gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniše Milić i dogradonačelnika Ante Domića.

Foto: Pixabay ilustracija

Novinar: Adis Mujdanović

Mještani sedam brčanskih mjesnih zajednica protiv su izgradnje deponije u Donjem Rahiću.

Inicijativni odbor mjesnih zajednica Donji Rahić, Ulović, Lipovac, Krepšić, Grbavica, Gorice i Bukovac jutros je uputio zahtjev za prijem na sastanak kod gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniše Milić i dogradonačelnika Ante Domića.

Rezultat je to održanih sastanaka 26. i 27. januara, a povodom donesenog zaključka Vlade Distrikta 24. januara, kojim je predviđena izgradnja Centra za upravljanje otpadom na lokaciji KO Donji Rahić – Kladje.

“Mjesne zajednice nisu bile uključene u odabir moguće lokacije, kako je to predviđeno Strategijom za zaštitu okoliša 2016-2026. Ovdje je važno napomenuti da je potrebno da surađujete sa mještanima, i kao najbolji vid te saradnje bi bile javne rasprave koje ste u ovom slučaju izostavili”, navedeno je u dopisu koji je dostavljen Miliću i Domiću.

Ugrožavanje stanovništva

Mještani upozoravaju da bi izgradnjom deponije na ovom lokalitetu, koji je od rijeka Lukavac i Tinja udaljen oko 500 m, bilo ugroženo kompletno stanovništvo nizvodno od ovih rijeka (Lipovac, Donji Rahić, Plazulje, Gorice, Grbavica itd.).

“Sve otpadne vode iz deponije direktno bi se slivale u navedene rijeke, u podzemne vode te bi zagađenost završavala u našim bunarima pitke vode. Izgradnjom Centra za upravljanje otpadom ugrozili biste nam obitelji koje žive od poljoprivrede, uzgajajući žitarice i druge kulture”, naglasili su.

Zahtijevaju hitan sastanak i obustavu svih daljnjih aktivnosti vezanih za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, te traže da se lokalitet Kladje isključi iz sve dokumentacije kao potencijalno odlagalište.

“Uvažamo i podržavamo napored Vlade Brčko distrikta BiH na iznalaženju lokacije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom, ali ni u kojem slučaju ne podržavamo odabir lokacije Kladje KO Donji Rahić, te bilo kojih lokacija kojima bi bilo ugroženo zdravlje, vodosnabdijevanje pitkom vodom i egzistencijom stanovništva naših mjesnih zajednica”, navedeno je u dopisu kojeg su potpisali predstavnici sedam mjesnih zajednica.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

2 × = sixteen