Miralem Ahmetašević iz Ulovića: Problemi sa višestrukim uništavanjem imovine

  Portalu Otisak.ba se obratio Miralem Ahmetašević iz brčanske mjesne zajednice Ulović, zbog imovinskih sporova sa svojim komšijom, te uništavanja imovine, koje traje već nekoliko mjeseci, bez pomaka i pomoći od strane nadležnih organa.

  Miralem Ahmetašević (Fotoreporter: Adis Mujdanović / Otisak.ba)

  Piše: Dževad Turčalo

  Portalu Otisak.ba se obratio Miralem Ahmetašević iz brčanske mjesne zajednice Ulović, zbog imovinskih sporova sa svojim komšijom, te uništavanja imovine, koje traje već nekoliko mjeseci, bez pomaka i pomoći od strane nadležnih organa (fotogalerija ovdje).

  Doživotno izdržavanje

  Ahmetašević se u ovo mjesto doselio 2002. godine, te godinu dana nakon toga zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju sa svojim komšijom Antom Barišićem. Godine 2003. seli se u njegovu kuću.

  Prema definiciji, ugovor o doživotnom izdržavanju obavezuje primaoca izdržavanja (u ovom slučaju gospodina Barišića) da prenese na davaoca izdržavanja (gospodina Ahmetaševića) vlasništvo na određenim stvarima ili drugim pravima, u zamjenu za izdržavanje do kraja života i obavezu da ga sahrani.

  Ahmetašević je jedno vrijeme živio u toj kući, a poslije je izgradio objekat i pomoćni objekat, gdje se preselio.

  Ti objekti se nalaze pored Barišićeve parcele, ali, kako Ahmetašević tvrdi, ne na njegovom nego na državnom zemljištu, gdje su ilegalno sagrađeni.

  Ahmetašević Otisku.ba priča kako se Barišić razbolio, te su nakon smrti na imanje došli njegovi sinovi i tužbom poništili pomenuti ugovor, te se Ivo (Ante) Barišić seli u njegovu kuću.

  Ahmetašević tvrdi da je dugi niz godina otkad živi tamo, samo jednom vidio Ivu, a ostale sinove nikad nije ni upoznao, te da čitavo selo zna da oni nisu imali nikakvog kontakta sa ocem.

  „Čak imam pismeni trag gdje je on njih pozivao da dođu kako bi podijelili imovinu, međutim pošto oni nisu nikad brinuli o njemu, nisu mu doveli unučad i on je mog sina prihvatio kao svoje unuče i rekao da će njemu ostaviti kuću, a ostale njive na Vitanovićima i Lukavcu nek dijele sinovi“, kazao je on.

  Podizanje tužbi

  Nakon što je izgubio ovaj spor, iz kuće se iselio u avgustu 2018. i povukao u ljetnu kuhinju, a dio stvari je prenio na mjesto gdje je napravio svoju kuću, na svojoj imovini.

  Međutim, govori kako nasljednici nisu bili sretni sa tom odlukom, pa su ga tužili tvrdeći da se ljetna kuhinja nalazi na njihovom zemljištu.

  Tuženi Ahmetašević im 26.12.2018. odgovara na tužbu: „Tuženi nije u posjedu nekretnina koje su predmet spora, kako je to navedeno u tužbenom zahtjevu. Tužioci nikada nisu tražili od tuženog pismeno ili usmeno da preda posjed na spornim nekretninama. Od 15.08.2018. godine tuženi nije u posjedu nekretnina koje su predmet spora, u naravi kuće koja se nalazi u Uloviću. Tuženi koristi objekat i štalu koja se ne nalazi na parceli koja je predmet spora” (iz odgovora na tužbu).

  Nakon toga, početkom januara povlače tužbu: „Tužilac obavještava sud da povlači tužbu u ovoj pravnoj stvari, obzirom da je tuženi u međuvremenu iselio iz nekretnina koje su bile predmet tužbenog zahtjeva“ (iz podneska punomoćnika tužioca radi povlačenja tužbe (04.01.2019)).

  Uništavanje imovine

  U istom mjesecu, nakon povratka iz svog objekta, gdje drži stoku, nakon obavljanja dužnosti oko bavljenja stočarstvom, sreće potpuno polupanu, devastiranu ljetnu kuhinju, te govori da su njegova djeca vidjela Ivu na djelu.

  Zvao je policiju, te kaže da su oni to sve fotografisali i snimili, ali da ništa nije preduzeto nakon toga.

  Tačan iznos nanesene materijalne štete nije poznat, a većinu svojih vozila, koja nisu bila sigurna u tom dvorištu, je uz pomoć komšija prevezao na svoju parcelu.

  Među uništenim i oštećenim stvarima je bio i motor marke Kawasaki, koji je oboren prilikom razvaljivanja vrata, s obzirom da se nalazio odmah na ulazu.

  Nakon toga, Ahmetašević je rekao Otisku.ba da je Ivo Barišić njegovu imovinu uništavao još dva puta, u martu, te prije neki dan, odnosno u petak i subotu (21. i 22. juni).

  On priča kako je u petak predveče obio njegovu ljetnu kuhinju, te je pozvana policija. Mijo Marčetić, šef smjene Operativno-komunikacijskog centra Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Otisku je kazao:

  „Imali smo 21.6. u 19:40 sati zaprimljenu prijavu putem telefona od građanina A. M. da mu je N. N. lice u mjestu Ulović na njegovom pomoćnom objektu polupalo dvoja vrata i jedan prozor. Izlazili su na lice mjesta pripadnici Policije (JOP-a i JKP-a) i izvršili uviđaj. U saradnji sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH nastavlja se istraga.“

  Tvrdnje bez dokaza

  Sutradan je sam Barišić zvao Policiju, tvrdeći da se Ahmetašević nalazi na njegovom zemljištu, bez posjedovanja ijednog dokaza za te tvrdnje.

  Inspektori su došli da bi spriječili sukob između ove dvije strane, ali Ahmetašević tvrdi da nisu zaustavili Ivu u uništavanju njegovih stvari.

  Kaže da je taj dan iznosio i lupao njegove stvari, palio posteljinu i druge stvari, a stolice bacao u svoj bunar.

  „Sva tri uništavanja imovine su se desila na državnom zemljištu na kojem se nalazi pomoćni objekt. Ja njegovu imovinu uopšte ne koristim“, kazao je Ahmetašević.

  Ahmetašević nakon ovoga planira podnijeti tužbu za uništenje privatne imovine, a razlog zbog kojeg je čekao dosad jeste, kako kaže, to što je vjerovao da će problem riješiti Policija i inspektori, međutim na tom polju već skoro pola godine nema pomaka.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty four ÷ eleven =