Medžlis IZ Brčko: Ekološka akcija, mevludska svečanost za žene

Na području grada Brčko očišćena su dva lokaliteta: izletište Ficibajer i Gradsko mezarje.

Akciju je podržalo više od 70 volontera različitih uzrasta, navedeno je iz Medžlisa [medzlisbrcko.ba]

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko, u nedjelju, u okviru manifestacije posvećene rođenju poslanika Muhammeda alejhi selam “Ti si ruža džennetska”, realizirana je ekološka akcija na prostoru Brčko distrikta te upriličena mevludska svečanost za žene u džamiji u brčanskom naselju Klanac.

Čišćenje javnih površina u lokalnim zajednicama organizirali su imami sa polaznicima mekteba, mladima iz svojih džemata i ostalim volonterima koji su se priključili ovoj akciji.

Na području grada Brčko očišćena su dva lokaliteta: izletište Ficibajer i Gradsko mezarje.

Glavni imam Medžlisa mr. Mustafa-efendija Gobeljić koji je vodio pomenutu akciju u obraćanju medijima je, između ostalog, kazao:

“To su aktivnosti koje crpimo iz života Muhammeda a.s. koji nam je inspiracija za svako dobro djelo kada je riječ o ekološkim, humanitarnim, socijalnim pitanjima, podršci dobrim međuljudskim odnosima, obrazovanju i svakoj drugoj radnoj disciplini.”

Akciju je podržalo više od 70 volontera različitih uzrasta, navedeno je iz Medžlisa.

[medzlisbrcko.ba]

Tradicija mevluda i nacionalne nošnje

Mevludsku svečanost su organizirale članice Asocijacije žena koja djeluje pri Medžlisu.

Početak programa, nakon učenja Kur’ana i uvodnog obraćanja, bio je rezerviran za predavanje koje je održala dr Safija Malkić, stručna saradnica za brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

[medzlisbrcko.ba]
Dr Malkić je govorila o potrebi iskazivanja zahvalnosti Allahu dželle šanuhu na svim stanjima u kojima se vjernik može naći.

Uslijedio je mevludski program kojeg su pripremile i izvele članice brčanskog hora Mošus.

Osim njih, u programu su učestvovale i: mr. Emina Gobeljić-Behlulović, hafiza Zahida Čehić, prof. i Almira Alić, prof.

Na insistriranje organizatora, žene su na svečanost uglavnom došle odjevene u tradicionalnu nošnju žena Bošnjakinja, a cilj organizatora je da se pored obnavljanja tradicije mevluda iz zaborava otrgne i nacionalna nošnja.

Ovoj mevludskoj svečanosti prisustvovalo je više od 400 žena iz Brčkog i okolnih gradova, istaknuto je iz brčanskog Medžlisa.

[medzlisbrcko.ba]

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ one = two