Maoča: Ćetenijada kao čuvar tradicije

  Ćetenijada je okupila veliki broj mještana, ali i gostiju koji su stigli iz različitih dijelova Posavine kako bi učestvovali na takmičenju.

  Fotoreporter: Kristian Bilić (Otisak.ba)

  Novinar: Kristian Bilić

  U brčanskoj mjesnoj zajednici Maoča sinoć je održana tradicionalna manifestacija pravljenja domaće poslastice ćetenije, poznata još i kao ćetenijada.

  Ćetenija je stara bosanska poslastica koja je okupljala mahale i koja se pravila, tačnije „končala“ zimi na sijelima.

  Čuvanje i njegovanje običaja

  „Ovaj običaj pravljanja ćetenije je od pamtivijeka na našim prostorima i do sada smo organizovali pravljenje ćetenije revijalnog karaktera, međutim, prošle godine smo zaključili da preformulišemo u takmičarski karakter te organizujemo ‘Ćetenijadu’ koja se već drugu godinu održava u Maoči“, izjavila je Emira Zečić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja žena Badarka Maoča.

  Ćetenijada je okupila veliki broj mještana, ali i gostiju koji su stigli iz različitih dijelova Posavine kako bi učestvovali na takmičenju.

  „Večeras imamo osam udruženja takmičara, s tim da se na ovu manifestaciju mogao prijaviti svako, od pojedinaca, neformalnih grupa te različitih udruženja i klubova, tačnije svi oni koji žele da se okušaju u pravljanju ćetenije. Imamo goste iz Modriče, Vražića te naša lokalna udruženja”, dodala je Zečić.

  Muška ćetenija

  Gosti iz Brke, Kulturno-umjetničko društvo Osman Rešidović, su se pobrinuli da atmosferu upotpune i sa svojom muzičkom sekcijom koja je zabavljala prisutne.

  „Specifično je to da mahom ćeteniju žene prave, ali mi smo odlučili da večeras nastupamo kao osvježenje i kao jedina muška grupa i da napravimo mušku ćeteniju. Ovo nam nije prvo takmičenje, imali smo ih još nekoliko i planiramo da nastavimo sa takmičenjima“, kazao je Edin Pamukčić, predsjednik KUD Osman Rešidović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty one + = thirty eight