Magnus Brčko: Ostvareni zapaženi rezultati u Gračanici

  U konkurenciji U-8 za dječake, Muhamed Bečić osvojio je prvo mjesto, a u istoj konkurenciji za djevojčice Brčanke Ajna i Sajra Bečić osvojile su prvo i drugo mjesto.

  Foto: Magnus Brčko

  Novinar: Adis Mujdanović

  Šahovski klub Magnus Brčko distrikt Bosne i Hercegovine saopćio je da je jučer na Kadetskom i Juniorskom prvenstvu Tuzlanskog kantona, koje je u Bosanskom kulturnom centru Gračanica organizirao Šahovski savez TK u saradnji sa ŠK Gračanicom, ostvario zapažene rezultate.

  U pojedinačnim nastupima, mladi šahisti iz ŠS Tuzlanskog kantona takmičili su se na crno-bijelim poljima u konkurencijama U-8, U-10, U-12, U-14, U-16, U-18 i U-20.

  Učešće je uzelo preko 60 takmičara iz Tuzle, Doboj Istoka, Gračanice, Živinica, Tešnja i Brčkog.

  U konkurenciji U-8 za dječake, Muhamed Bečić osvojio je prvo mjesto, a u istoj konkurenciji za djevojčice Brčanke Ajna i Sajra Bečić osvojile su prvo i drugo mjesto. Magnus je imao predstavnika i u konkurenciji U-14 za djevojčice.

  “Šahovski klub Magnus Brčko distrikt Bosne i Hercegovine može se pohvaliti briljantnim nastupima šahista u konkurenciji U-10 za dječake, gdje su mladi šahisti, ne stariji od devet godina, pokazali veliko znanje i vještine svojim prvim pojedinačnim nastupima. Ravnopravno odmjerivši snage sa iskusnijim kolegama u sedam kola, ostvarili su pobjede u najmanje po tri pojedinačna susreta čime su potvrdili da, iako relativno mladi na šahovskoj sceni, nisu zanemarivi i da njihovo vrijeme tek dolazi”, navedeno je u saopćenju.

  Iz Magnusa su istakli da su zadovoljni plasmanom i nastupima te napretkom i radom najmlađih štićenika, koje su pokazali učešćem na ovom takmičenju.

  “Ponosni smo što su se pojavili na šahovskoj sceni i što polahko postajemo prepoznatljivi. U našoj djeci ima puno volje za radom i usavršavanjem. Svjesni smo da smo tek zagrebali površinu i da je pred nama još uvijek puno vježbe i truda kako bismo kapacitete koje naša djeca imaju izbrusili do savršenstva. Njihovi rezultati i rad su najbolja potvrda da Škola šaha Šahovskog kluba Magnus Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima kvalitet, da se ljubav prema ovom sportu vraća i da će tradicija igranja i prenošenja znanja, iskustava i vještina da se nastavi. Iako šah ne djeluje kao skupa aktivnost, svjesni smo da je podcijenjena i jako je malo, nažalost, onih koji u tom svijetu ostanu i igru na 64 crno-bijela polja pretvore u karijeru, pa makar i sporednu. Iz tog razloga ćemo nastaviti da motiviramo mlade šahiste i da ih potičemo da ostanu i nastave da njeguju tradiciju a s vremenom i postanu oni koji će na sljedeće generacije prenositi stečena znanja”, izjavio je predsjednik Magnusa Amir Sinanović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  59 + = sixty nine