Lome se koplja oko kredita za revitalizaciju Luke Brčko

Deset miliona eura kredita, od čega bi 40% bila grant sredstva, još uvijek lebde u zraku jer lokalna Vlada nema kapaciteta da se dogovori oko ove vrste kreditnog zaduženja.

Foto: Kenan Ibrišimović

Redovna sjednica Vlade Brčko distrikta koja je ranije prekinuta zbog kreditnog zaduženja za revitalizaciju brčanske Luke nastavljena je jutros no bez većeg uspjeha vezanog za ovu problematiku. Naime, predlagač je bio prinuđen ovu tačku povući sa dnevnog reda.

Deset miliona eura kredita, od čega bi 40% bila grant sredstva, još uvijek lebde u zraku jer lokalna Vlada nema kapaciteta da se dogovori oko ove vrste kreditnog zaduženja.

“Ovaj proces traje tri godine strogo po  pravilima jer se bez njih ne može zadužiti. Direkcija je sve isto predložila i Vladi i Vijeću ministara i ono je jednoglasno podržalo ovo zaduženje. Isto je prošlo i proceduru u Parlamentanoj skupštini BiH, oba Doma naroda je ratifikovalo. Ja sam u ovom momentu morao povući ovo sa dnevnog reda” rekao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Zašto je došlo do ovakvog scenarija pokušao je u ime bošnjačkih članova Vlade, koji u ovom trenutku ne žele podržati ovakav kreditni aranžman, pojasniti vladin glavni koordinator.  Ističe da nisu protiv revitalizacije Luke ali jesu protiv nepotrebnog zaduživanja, smatrajući da ovako nešto Distrikt može učiniti i vlastitim sredstvima uzimajući u obzir visinu  godišnjeg budžeta Brčko distrikta.

“U ovom budžetu smo tri miliona maraka izdvojili za JZU, za njenu modernizaciju. To možemo uraditi i za Luku, bez kreditnog zaduženja. Možemo li mi to od preko 200 miliona, koliko imamo budžet, izdvojiti bez kreditnih sredstava? Ja kažem da možemo. Oko toga se trebamo dogovarati. To su neke stvari koje želimo u budućnosti dogovarati a ne ovako ad hoc rješenje. Na sjednici Skupštine će biti izvještaj  o JP Komunalno koje je također u problemu, hoćemo li i za to dići 10 miliona? Dokle ćemo ići  u dubiozu zaduživanja? Trebamo li biti zaduženi kao i svi drugi oko nas? Mi na ovaj način pokazujemo da smo nesposobni. Ako od 220 miliona ne možemo izdvojiti 3 miliona onda ne trebamo ovdje ni sjediti” rekao je Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH.

Šef odjeljenja za privredni razvoj nije krio ogorčenje ovakvim razvojem situacije, naglašavajući prijeku potrebu da se Luka što hitnije revitalizuje. Dovoljno problema Luka ima zbog nedovoljne plovnosti puta jer je svojevremeno RS oborila projekat čišćenja plovnog puta rijeke Save, a uz ovaj aktuelni neizvjesna je, tvrdi, sudbina brčanske Luke.

“Brčko distrikt ne može utjecati na projekat čišćenja kompletne Save ali da bi mogli iskoristiti ovih 250 dana koji su plovni mora imati opremu takve vrste koja može brzo i efikasno pretovarati robe. To zahtijeva i lučko zaleđe. Imamo komitente koji su u razvoju, a jedan od najvećih je Sodaso Lukavac koja već udvostručava svoju proizvodnju i treba dvostruko više uglja koji dolazi preko ovog logističkog pravca. Ukoliko se partneri razvijaju za očekivati je da oni koji pretovaraju robu također budu  infrastrukturno spremni” rekao je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

U ovom trenutku Luka Brčko to nije, kaže Gudeljević podjećajući da  je jedan od projekata u sada spornom kreditnom aranžmanu vezan za izmiještanje trase željezničke pruge od željezničke stanice do Luke Brčko, koja bi snabdijevala osim Luke i ostala preduzeća u toj zoni rada. Nadalje, sadrži  obnavljanje željezničke infrastrukture u samoj Luci sa ranžirnim kolodvorima koji su potrebni kako bi tamo dolazile i odlazile robe. Treći je asfaltiranje platoa opetivne obale Luke Brčko sa odvodnjom površinskih voda, a četvrti je izgradnja pristupne ceste od Bijeljinske ceste do Luke sa denivelacijom kojom bi pruga prelazila preko te ceste.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

five × two =