Ljiljan visok 16 metara izgrađen u čast svim borcima Armije RBiH

Njegova izgradnja je okončana, pa će 20. augusta Ljiljan, pod kojim su se '90-ih godina okupili branioci naše domovine, biti svečano otvoren kao Spomenik borcima Armije Republike BiH

S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije [Radio Gradačac]

U želji da se primjerenim spomen obilježjem oda poštovanje svim braniocima Bosne i Hercegovine, 2011. godine rodila se ideja o izgradnji spomenika na Banderi, koti 449 u Gradačcu.

Njegova izgradnja je okončana, pa će 20. augusta Ljiljan, pod kojim su se ‘90-ih godina okupili branioci naše domovine, biti svečano otvoren kao Spomenik borcima Armije Republike BiH, javljaju bh. mediji.

Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. Ljiljan visine 16 metara s pet latica bit će okružen parkom koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne i Hercegovine. S ove jedinstvene lokacije pruža se pogled na Gradačac, Posavinu i dio Slavonije, piše Radiosarajevo.ba.

Aktivnosti na izgradnji spomenika vodilo je Udruženje boraca Patriotska liga Gradačac, gdje ističu da su značajnu ulogu u finansiranju izgradnje ovoga objekta imali domaći privredni subjekti.

Predsjednik Udruženja boraca Patriotska liga Tasin Okić, kazao je kako je do sada Općina Gradačac učestvovala s 20.000 KM, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona s 10.000 KM, resorno Federalno ministarstvo 12.000 KM, uz donacije privrednih subjekata i pojedinaca.

“Projekat je podržala i Islamska zajednica u BiH, a od reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića potekla je ideja da se ovaj spomenik proglasi dovištem Domovini”, rekao je Okić.

U subotu, 19. augusta, od 19 sati u kompleksu spomenika najavljen je prigodan vjerski program, dok je svečano otvaranje Spomenika borcima ARBiH najavljeno za nedjelju, 20. augusta, od 11:15 sati uz učešće visokih zvaničnika svih nivoa vlasti i Islamske zajednice u BiH.

Ostavi komentar NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

three + 5 =