Lik i djelo Brčaka Asima Derviševića

  Grad se na neki način odužio Asimu Derviševiću za sva njegova postignuća, pa je tako jedna ulica dobila njegovo ime.

  Desno Ahmet Dervišević (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Novinarka: Azra Bijedić

  Ove godine je obilježena 25. godišnjica smrti Brčaka Asima Derviševića, po zanimanju diplomiranog veterinara, a među sugrađanima poznatog po svestranosti u obavljanju poslova.

  Neke funkcije koje je obnašao su pozicija generalnog direktora brčanskog preduzeća Bimeks, vođa Prehrambenog kombinata Brčko, pa sve do pozicija gradonačelnika Brčkog, odnosno predsjednika opštine i zastupnika u Skupštini Bosne i Hercegovine.

  Škola i znanje na prvom mjestu

  Asim Dervišević potiče iz porodice u kojoj se poštenje, rad i trud najviše cijene. Svojim trudom i zalaganjem je to prenio u djelo, pa je i mimo diplome ostvario zavidan uspjeh.

  Asim nije jedini doktor u porodici, nego je to i njegova sestra, sa kojom je imao jako blizak odnos, a time se i pokazuje da su, čak i u to doba, prije više od 50 godina, škola i znanje bili na prvom mjestu.

  Pravedan i pošten prema ljudima

  Asimov sin svog oca pamti najviše kao poštenog čovjeka koji se trudio da bude što pravedniji prema drugim ljudima, a tako ga ne pamti samo on, nego i mnogi sugrađani.

  – Oca pamtim kao čovjeka koji je pokušavao, baveći se raznim poslovima u ovom gradu, da bude što pravedniji prema ljudima, kao čovjeka koji je volio ljude, što sugrađani i dan danas često spominju – kazao je u razgovoru za Otisak.ba Asimov sin Ahmet.

  Smrt koja je došla prerano

  Asim Dervišević je umro sa 55 godina, 1994. godine. Za njega se govori da je jedan od rijetkih koji je ostao sa svojim ljudima u ratnim okolnostima, na slobodnim teritorijama Brčkog, odnosno u Maoči i Rahiću, te vodio veterinarsku stanicu, kao i jednu gospodarsko-trgovačku organizaciju.

  Oduženje kroz naziv ulice

  Grad se na neki način odužio Asimu Derviševiću za sva njegova postignuća, pa je tako jedna ulica dobila njegovo ime.

  U toj ulici danas žive članovi njegove uže porodice koji su zahvalni što je multietnička komisija distrikta Brčko prepoznala Asimov životni put, radni vijek i brojna dostignuća.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty one − 33 =