Lavina kritika na Novalića zbog prodaje Vladinih dionica Sarajevo-osiguranja

  Novalić (NAP)

  Vlada Federacije BiH dala je zeleno svjetlo za prodaju blizu 45 posto Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju. Takva odluka Vlade pokrenula je lavinu kritika opozicionih stranaka i sandikata… Prodaji dionica se protivi i SBB, jedna od tri vladajuće stranke u Federaciji. Federalnog premijera Fadila Novalića optužuju da prodaje državnu imovinu. Traže hitno povlačenje ove Vladine odluke.

  Sarajevo-osiguranje jedna je od najvećih osiguravajućih kuća u Bosni i Hercegiovini, sa blizu 400 uposlenih i dugogodišnjom tradicijom.

  Još uvijek nije poznat zvanični kupac kao ni cijena za koju će Vlada prodati svoj udio u ovoj osiguravajućoj kući, ali iz sindikata smatraju da cijena ma kolika bila ne može opravdati prodaju državnih dionica.

  Oglasili su se i iz Sarajevo-osiguranja. Za rukovodstvo ove kompanije prodaja Vladnih dionica novom kupcu doprinijet će daljoj stabilizaciji i jačanju tržišne pozicije Sarajevo-osiguranja. Svoje klijente pozivaju na lojalnost kompaniji.

  SDP u oštrom pismu javnosti kaže da je odluka Vlade da proda dionice u Sarajevo-osiguranju „evidentan nastavak pljačke koju provodi SDA i HDZ, kako bi se, u bescijenje, rasprodala državna imovina.

  “Socijaldemokratska partija BiH je krajem prošle godine tražila da Parlament Federacije BiH odmah obustavi sve procese privatizacije, dok se ne usvoji novi Zakon o privatizaciji u FBiH. Novi Zakon o privatizaciji je nužan, s obzirom na to da je postojeći netransparentan i poguban, naročito za status radnika firmi koje se privatiziraju”, saopćeno je iz SDP-a.

  Iz SBB-a traže da Vlada FBiH, premijer Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević, hitno ponište odluku o prodaji Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju metodom neposredne nagodbe.

  “Ukoliko Vlada FBiH ne bude prihvatila ovaj stav SBB-a, želimo da najšira javnost zna da se SBB distancira od još jedne kriminogene privatizacije i da će se pridružiti krivičnim prijavama koje su podnijele pojedine stranke iz opozicije”, rekli su iz SBB-a.

  Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Federalnom parlamentu, rekao je da ovo nije prvi put da se Vlada ne ponaša domaćinski prema državnim kompanijama. On je rekao da je Vlada na čelu sa premijerom Novalićem ranije prodala dionice u Fabrici duhana Sarajevo (FDS) kao i u Bosnalijeku, te da su „sada krenuli u prodaju drugih strateških kompanija”.

  “Umjesto da se Vlada bavi oporavkom posrnulih kompanija, njihove radnike su ostavili na ulici, a za to vrijeme prodaju državne kompanije koje godišnje pune milione maraka u Federalnu kasu”, smatra Mešalić.

  “Vlada je u samo nekoliko posljednjih mjeseci prodala udio u tri izuzetno značajne državne kompanije. Ova praksa se mora zaustaviti. Niko nema pravo prodavati državnu imovinu”, rekao je Mešalić.

  Zijad Jukić iz Sindikata radnika Sarajevo-osiguranja poručio je da će učiniti sve da se blokira prodaja Vladinih dionica u Sarajevo-osiguranju. On kaže da je ova državna kompanija konačno počela bilježiti dobre rezultate, i da nema potrebe da se u kompaniju sada uvodi novi vlasnik.

  Na optužbe je odgovorio i Novalić. On je rekao da Vlada nije povukla nikakav novi potez, već je samo dala zeleno svjetlo za nastavak realizacije plana Agencije za privatizaciju. On je dodao da je Agencija za privatizaciju 2016. donijela plan da 52 kompanije koje su u vlasništvu Federacije budu svedene na brojku od 20 strateški važnih kompanija, koje trebaju ostati u većinskom federalnom vlasništvu. Udjele u ostale 32 kompanije Vlada treba prodati, piše Patria.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = 56