Kršćani slave svoj najveći praznik – Uskrs

  Osim što slavi Isusovo uskrsnuće, Uskrs je praznik nade, rađanja, novih početaka, pobjede života nad smrću.

  Među brojnim običajima za Uskrs svakako je i bojanje jaja [Reuters]

  Kršćani širom svijeta koji po gregorijanskom kalendaru obilježavaju vjerske praznike, u nedjelju slave Uskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, ujedno i najveći i najvažniji kršćanski blagdan, javljaju agencije, prenosi Otisak.ba.

  Osim što slavi Isusovo uskrsnuće, Uskrs je blagdan nade, rađanja, novih početaka.

  Na blagdan Uskrsa širom svijeta, ali i regije u crkvama će se služiti svečana euharistijska slavlja, a poglavar Rimokatoličke crkve Franjo uputit će tradicionalnu uskršnju “Poruku gradu i svijetu” (Urbi et Orbi).

  Za Katoličku i druge crkve koje poštuju novi vjerski kalendar, nazvan po papi Grguru XIII, protekli tjedan obilježen je s nekoliko svetih rituala, koji vode do najsvetijeg dana, uskrsne nedjelje kada se slavi Kristovo uskrsnuće, prenosi dpa.

  Pobijedio smrt

  Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Krist, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

  Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josipovom vrtu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je uskrsao.

  Na Uskrs je, po vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Krista, a potom se ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Krist uskrsnuo, pa se morao osobno uvjeriti. Otuda u narodu uzrečica: “Nevjerni Toma”.

  Uskrs je pokretan blagdan i slavi se kad se ispune tri uvjeta: poslije proljetne ravnodnevnice, prve nedjelje poslije židovske Pashe i poslije punog mjeseca.

  Uvijek se vezuje samo za nedjelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 22. ožujka do 25. travnja po novom, gregorijanskom računanju vremena, odnosno od 4. travnja do 8. svibnja po starom, julijanskom kalendaru.

  Puljićeva čestitka

  Brojne su čestitke upućene u povodu Uskrsa, a među njima vjernicima je čestitao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

  Kardinal Puljić pozvao je u povodu Uskrsa “na izgradnju Bosne i Hercegovine kao zemlje blagostanja i napretka, a ne zemlje nereda i kriminala iz koje odlazi sve veći broj mladih ljudi”.

  “Naša se politička orijentacija od one devijantne mora okrenuti u moralnu, od one otimačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna”, rekao je kardinal Puljić.

  Pri tome je pojasnio kako je najvažnije preobraziti se u “skromno, čestito i radino društvo” te upozorio na velike socijalne razlike u društvu i nepravdu, što je najčešće razlog odlaska mladih ljudi.

  “Naš pomladak odlazi i nepovratno se seli u druge zemlje, a nitko se ne smatra odgovornim za to. Međutim, očita je nestabilnost i napetost na svim poljima našega života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude, štoviše potiče ih da bježe iz vlastite zemlje”, dodao je vrhbosanski nadbiskup.

  Istaknuo je i kako BiH sve više izjedaju pojave korupcije, problema u zdravstvu, manipuliranja školstvom te urušavanja sudstva i zakazivanja ekonomije i proizvodnje.

  “Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo i dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, bit ćemo jedni drugima sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji nepravedno stječu i onih od kojih se otima, postat će razlogom trajne nestabilnosti ove zemlje”, ocijenio je kardinal Puljić i pozvao sve da se ujedine u borbi protiv zla te pobjedu dobra.

  “Ne bojmo se života, nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, svoje grude, svoje majke – jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti i žrtvovati”, poručio je u uskršnjoj čestitki vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = 15