Kreditno zaduženje za Luku Brčko: Stavovi i dalje suprotni

Luka Brčko [Otisak.ba/Arhiva]

Iako je prošle sedmice Predsjedništvo BiH ratificiralo ugovor o kreditnom aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 10 miliona eura namijenjenih revitalizaciji brčanske “Luke”, stavovi predstavnika brčanske vlasti su i dalje suprotni kada je riječ o ovom kreditnom zaduženju, što onemogućava donošenje odluke od strane Vlade i Skupštine Distrikta, javlja Radiobrcko.ba.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da ne vidi nikakvih pomaka u rješavanju ovog problema, a isto tako niti argumente za odluku dijela članova Vlade i poslanika da ne podrže ovakvu odluku, koja je praktički već usaglašena sa predstavnicima državnih institucija i Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Da je nekakva normalna situacija o ovome ne bi ni trebali razgovarati nakon odluke Predsjedništva BiH. Zabrinut sam da upravo oni koji najviše insistiraju na činjenici da je Brčko distrikt posebna jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH, upravo negiraju odluke krovne institucije Bosne i Hercegovine. Bojim se da će nam nakon ovoga vrata za mnoge vrijedne projekte biti zatvorena. Zaista moram da konstatujem da je vrlo ružno da smo evo počeli i važne infrastrukturne projekte da pribrojavamo određenim nacionalnim i etničkim grupama. U osnovi radi se o razvojnim projektima koji ne bi trebali da imaju nikakav nacionalni predznak”, kazao je Milić.

Esed Kadrić, predsjednik brčanskog parlamenta i predsjednik SDA Distrikta, istakao je da stav svih Bošnjaka u vladajućoj koaliciji Brčko distrikta ostaje isti dok se ne pojasne nejasnoće prvenstveno oko visine iznosa kredita i mogućeg granta, te ostalih pratećih projekata koji su ušli u ovaj projekat.

“Niko nas nije uvjerio da cijela stvar vrijedi toliko, obzirom da smo prije četiri godine imali jeftiniju projektnu vrijednost svih tih projekata koji idu uz nabavku dizalice. Projektna vrijednost je bila manja za milion eura u odnosu na ono što se sada nudi. Sve to stvara izvjesnu sumnju u cijeli ovaj projekat. Ne u smislu da neko ima neki lični interes u svemu tome, nego na neki način da je precijenjena i nategnuta vrijednost ovih projekata da bi se došlo do iznosa od 10 miliona eura, jer navodno banka ne daje manje kredite. Kada je već to tako, mi delegiramo, uvažavajući stajališta građanstva, da ovom gradu nedostaje mnogo važnijih projekata”, dodao je Kadrić.

Kadrić je još kazao da je stava da nema mjesta tome da će Brčko u budućnosti ima problema oko dobijanja kredita ako ne prihvati ovo kreditno zaduženje.

“Onaj ko prodaje novac vrlo rado će nama ponuditi taj isti novac za neke naše druge projekte ukoliko mi procijenimo da to treba. Nije to nikakav poklon”, istakao je Kadrić.

Gradonačelnik Milić je još na kraju dodao da se nada da će, ako ništa, zbog pozicije u kojoj su se našli, predstavnici brčanske vlasti imati toliko razumijevanja da o ovome još jednom otvoreno razgovaraju.

1 KOMENTAR

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

sixty one − = 58