Konferencija u Podgorici: Članstvom država regije u EU riješili bi se mnogi problemi

  - Dan nakon objavljivanja pojedinačnih izvještaja o napretku od Evropske komisije, u Skupštini Crne Gore doskutovalo se o gorućim problemima država regije

  Foto: AA

  Stabilnost regiona Zapadnog Balkana zavisi od spoljnih faktora, prevashodno od EU, a kada bi Unija sve države regije primila u svoje članstvo, mnogi problemi bi bili riješeni, poruke su sa današnje konferencije pod nazivom “Zapadni Balkan i EU: demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma“, koja je održana u Skupštini Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

  Dan nakon objavljivanja pojedinačnih izvještaja o napretku od Evropske komisije, u Skupštini Crne Gore doskutovalo se o gorućim problemima država regije.

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović istakao je da parlamenti imaju dužnost da tematizuju oblasti koje formiraju društvene vrijednosti.

  “Evropska budućnost Zapadnog Balkana prevazilazi interese pojedinih političkih grupa”, poruka je Brajovića.

  Poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije Nenad Čanak ocijenio je da je situacija u regionu višeslojna.

  “Ono što je sasvim sigurno, da postoji duboki nesporazum između zemalja Zapadnog Balkana i EU šta je tu čiji interes i uloga. Zamislite teoretski kada bi ovog trena zajedno bili primljeni Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija, BiH i Kosovo, zamislite koliko bi bilo problema odjednom razriješeno? Imate stvari koje ni EU nije uspela da riješi. EU nije ključ za sve, ali bi na Balkanu mnogo toga moglo da se promijeni”, rekao je Čanak.

  Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović istakao je da EK u svom izvještaju koristi termine koji nisu adekvatni za države i društva Zapadnog Balkana.

  “Imate izvještaj za Crnu Goru gdje se konstatuje da je došlo do hapšenja poslanika bez skidanja imuniteta, ali nigdje dalje ne stoji da je to nedopustivo, protivzakonito i tako dalje”, kazao je Radunović.

  Za Dragana Koprivicu iz Centra za demokratsku tranziciju, ideja učlanjenja država Balkana u EU je jedina prihvatljiva.

  “Proces EU integracija napreduje i sa te strane ima razloga za zadovoljstvo. Ipak, ustavna načela podjele vlasti nisu dovoljno afirmisana. Politički uticaji onemogućavaju stvaran nivo integriteta i suvereniteta. Naša zapažanja nisu različita u odnosu na ono što je juče objavila EK. Dugoročna stabilnost regije zavisi od spoljnih faktora, prevashodno od EU. Zato EU ne smije zapostaviti Balkan”, istakao je Koprivica.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four ÷ = 16