Komunalno Brčko: Vršilac dužnosti direktora Kemal Atić

  Na 46. sjednici Upravnog odbora sinoć je jednoglasno usvojena odluka kojom se direktor Mirsad Đapo razrješava dužnosti.

  Foto: Komunalno Brčko / Arhiva

  Novinar: Adis Mujdanović

  Na 27. vanrednoj sjednici Upravni odbor Javnog preduzeća “Komunalno Brčko”, razmatrajući rješavanje pitanja rukovođenja Preduzećem do provođenja procedure izbora novog direktora, za vršioca dužnosti direktora danas je imenovao diplomiranog ekonomistu Kemala Atića.

  Na 46. sjednici Upravnog odbora sinoć je jednoglasno usvojena odluka kojom se direktor Mirsad Đapo razrješava dužnosti.

  “Pravni osnov za donošenje ove odluke sadržan je u članu 24 stav (1) tačka c) Zakona o javnim preduzećima Brčko distrikta BiH kojim je propisano da upravni odbor javnog preduzeća razrješava direktora javnog preduzeća ukoliko su ispunjeni drugi uslovi propisani zakonom, aktom o osnivanju, statutom i drugim važećim aktima javnog preduzeća i članu 72 stav (1) tačka 3 Zakona o radu Brčko distrikt BiH kojim je propisano da radni odnos prestaje radi ispunjavanja uslova za sticanje prava na penziju prema propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju entiteta Bosne i Hercegovine”, obrazloženo je od strane Upravnog odbora.

  Kako je saopćeno, Ugovorom o pravima, obavezama i odgovornostima direktora “Komunalnog Brčko” od 22.06.2018. godine, ugovoreno je da se prava, obaveze, odgovornosti i ovlaštenja direktora Javnog preduzeća procjenjuju u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima Distrikta i drugim pozitivnim pravnim propisima, Statutom i drugim općim pravnim aktima Preduzeća, odlukama Upravnog odbora i Ugovorom sa Direktorom.

  “Navedeno znači da se u skladu sa pomenutim ugovorom na radni odnos Direktora primjenjuju odredbe Zakona o radu Brčko distrikt BiH kojim su u članu 72 ovog zakona propisani razlozi za prestanak radnog odnosa zaposlenika. Shodno navedenom, budući da je u naprijed pomenutom članu Zakona, u stavu (1) tačka 3) precizirano da radni odnos prestaje radi ispunjavanja uslova za sticanje prava na penziju prema propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju entiteta, a da je imenovani ispunio zakonske uslove za sticanje uslova za penziju u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju Federacije BiH, čiji je i osiguranik, Upravni odbor je, postupajući u skladu sa pomenutim zakonskim propisima, donio pomenutu odluku. Istom odlukom sada već dojučerašnji direktor ima pravo da sva eventualna prava koja proističu iz radnog odnosa u ovom javom preduzeću ostvari u skladu sa procedurama utvrđenim odgovarajućim odredbama iz oblasti radnog prava u Brčko distriktu BiH”, navedeno je u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ one =