Komunalno Brčko: Pozitivan rezultat od 1,1 milion KM na kraju 2018. godine

  Rezultat je to rada i zalaganja velikog broja zaposlenika, predvođenih direktorom Mirsadom Đapom i Upravnim odborom Preduzeća, saopćeno je danas iz "Komunalnog".

  Foto: Komunalno Brčko

  Novinar: Adis Mujdanović

  Javno preduzeće “Komunalno Brčko” prošlu poslovnu godinu završilo je pozitivnim rezultatom od 1,1 milion KM.

  Rezultat je to rada i zalaganja velikog broja zaposlenika, predvođenih direktorom Mirsadom Đapom i Upravnim odborom Preduzeća, saopćeno je danas iz “Komunalnog”.

  – Stanje koje sam zatekao u januaru 2018. godine bilo je jako loše. Preduzeće se suočilo sa čak 11 miliona KM kratkoročnih obaveza i obaveza iz poslovanja. Dug za električnu energiju, sa kamatama, je bio ogroman. Poslovnog plana za 2018. godinu nije bilo. Dvije prethodne poslovne godine završene su sa gubitkom. Cijena za isporuku vode i prikupljanje smeća nije se mijenjala punih 10 godina, cijena za otpadne vode nikad nije ni utvrđena, priključci za struju i vodu su bili enormno visoki. Uz to se Preduzeće suočilo i sa posljedicama nekih od poslovnih promašaja u investicijama, posebno kada je riječ o vozilima. Međutim, brzo smo se konsolidovali i napravili plan za otklanjanje nedostataka, uz već postojeće smjernice iz Skupštine Distrikta, te je pred nama bio višemjesečni, ali odlučan put da javno komunalno preduzeće dovedemo u okvire normalnog rada, što smo i uradili – rekao je Đapo.

  U maju 2018. godine usvojen je novi cjenovnik u oblasti vodovoda i kanalizacije. U odnosu na raniji cjenovnik, sada je priključenje na vodovodnu, odnosno kanalizacionu mrežu, za oko 50% povoljnije.

  U 2017. godini podnesen je 251 zahtjev za priključenje na vodovodnu mrežu, a u 2018. godini čak 513 zahtjeva.

  Broj podnesenih zahtjeva uvećan za 104,40% u odnosu na 2017. godinu, a broj realiziranih zahtjeva u 2018. godini uvećan za 74,43% u odnosu na 2017. godinu, čime je promjena cjenovnika dugoročno opravdana, istaknuto je u saopćenju.

  – Da bismo poslovanje Radne jedinice “Vodovod i kanalizacija“ učinili samoodrživim, zatražili smo i uvođenje fiksne mjesečne naknade od 2,50 KM bez PDV-a za cijenu vodnih usluga za svako mjerno mjesto, koja je inače sastavni dio cijena vodovoda svugdje u svijetu, što je Skupština Distrikta prihvatila, te se od aprila 2018. na računima za utrošenu vodu nalazi i ova stavka. Međutim, s obzirom da smo u 2018. godini izgubili velike potrošače vode, te da je danas najveći potrošač usluge vode ne fabrika, nego Bolnica Brčko, to dovoljno govori o tome da privreda ne troši gradsku vodu, te da fiksna naknada ne može obezbijediti dugoročno stabilno poslovanje Preduzeća, nego samo potrošnja vode, koje ima u izobilju – kaže direktor.

  Dodatne, neplanirane prihode, “Komunalnom” su donijeli su i dodatni poslovi, koje su naručivale pravne i fizičke osobe, ili grad mimo plana redovnog održavanja javnih površina.

  Osim toga, Preduzeće je realiziralo i nekoliko projekata Vlade Distrikta, među kojima su održavanje arterskih i subarterskih bunara, radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Alekse Šantića u Srpskoj Varoši, rekonstrukcija objekta Vrelo u mjesnoj zajednici Štrepci, gdje je povećan kapacitet snabdijevanja za ovo naselje.

  Takvih poslova bit će i u ovoj godini i neki od njih počinju upravo u aprilu, najavili su iz “Komunalnog”.

  – Veliku podršku u radu imali smo i od strane Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH. Za stabilizaciju poslovanja odobreno je nekoliko grantova, koji su u skladu sa programima utrošeni u najvećem iznosu do kraja 2018. godine. Vlada Distrikta, odnosno Odjeljenje za komunalne poslove, preusmjerilo je na račun Preduzeća u 2018. godini ukupno 2.400.000 KM grant sredstava. Grantovi Vlade Brčko distrikta BiH nisu imali uticaj na finansijski rezultat Preduzeća, jer se grantovi priznaju kao prihodi ukoliko su ostvareni troškovi po osnovu granta, kao što je u slučaju subvencioniranja zateznih kamata po osnovu kašnjenja za plaćanje računa električne energije – istakao je direktor Đapo.

  Primjenom e-aukcija u 2018. godini “Komunalno” je uštedilo oko 300.000 KM u odnosu na procijenjenu vrijednost nabavke neke robe ili usluge.

  U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Preduzeće je bilo u obavezi da u 2018. godini najmanje 50% postupaka javne nabavke, kod kojih se kao kriterijum za dodjelu ugovora koristi najniža cijena, provede putem e-aukcije, međutim, takvih postupaka je bilo i više, što je Preduzeću donijelo ovakve uštede.

  – U 2018. godini uz velike napore i zalaganje većeg broja zaposlenika Preduzeće smo potpuno finansijski stabilizovali, te izvještajnu poslovnu godinu završili pozitivno sa dobiti od 1,1 miliona KM, iako naše preduzeće pruža najjeftinije usluge građanima u regionu. Dugovanja nemamo, osim kratkoročnog revolving kredita. Sve obaveze prema radnicima se redovno izmiruju – zaključuje direktor ovog javnog preduzeća.

  Kao pozitivan podatak su istakli i da je Preduzeće u prva dva mjeseca 2019. godine već ostvarilo odličan poslovni rezultat od 734.000 KM, što je dvostruko više u odnosu na prva dva mjeseca 2018. godine, o čemu će javnost informirati u narednim danima.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + thirty one = 32