Komunalno Brčko: Aktivnošću konsolidacije kupaca kontrolirano 65.000 računa i 14.000 korisnika usluga na terenu

Jednom od mjera Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine iz juna 2017. godine, kada je donesena Odluka o  usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcioniranju „Komunalnog“, naloženo je da bude izvršena revizija ugovora sa kupcima, što se posebno odnosilo na uslugu odvoza smeća.

Foto: Ustupljeno Otisku

Novinar: Adis Mujdanović

Aktivnošću konsolidacije kupaca kontrolirano je 65.000 računa i 14.000 korisnika usluga na terenu, saopćeno je jutros iz Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“.

Jednom od mjera Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine iz juna 2017. godine, kada je donesena Odluka o  usvajanju prijedloga mjera za otklanjanje problema u funkcioniranju „Komunalnog“, naloženo je da bude izvršena revizija ugovora sa kupcima, što se posebno odnosilo na uslugu odvoza smeća.

S tim u vezi formirana je grupa koja je proteklih deset mjeseci radila na konsolidaciji podataka o registriranim i neregistriranim korisnicima usluga Javnog preduzeća – isporuke električne energije, potrošnje vode i odvoza smeća.

Proces uvođenja svih korisnika usluga „Komunalnog“ u status kupaca započeo je u februaru, te je do aprila 2018. godine izvršena fizička kontrola oko 65.000 računa za tri osnovne usluge koje Preduzeće pruža i za koje kupcima isporučuje mjesečne račune.

U drugoj fazi, koja je realizirana u periodu od aprila do jula, otkriveni nedostaci provjeravani su u elektronskoj evidenciji.

Od jula do kraja novembra radnici angažirani na ovoj aktivnosti provjeravali su na terenu da li su građani koji koriste usluge Preduzeća uvedeni u status kupaca ili usluge koriste nelegalno. Korisnici usluga su kontrolirani i u gradskom i u seoskom području.

Ukupan broj kontroliranih korisnika u gradu je 10.084. Kontrolom je otkriveno 938 korisnika usluga odvoza smeća koji nisu plaćali za tu uslugu na području grada i 284 kupaca koji će imati status kupca u inostranstvu.

U seoskom području kontrolirana su 3.603 korisnika, od čega je registrirano 419 novih korisnika koji žive na teritoriji Distrikta i 157 koji žive u inostranstvu i koji će plaćati godišnji iznos cijene za kupce u inostranstvu.

Provjera je izvršena u nekoliko sela: Gornji Rahić, Potočari, Brka, Donji Rahić, Vitanovići, Vučilovac, Gorice, Palanka, Plazulje, Ulice, Krepšić, Ražljevo, Bijela, Grbavica, Rašljani i Stanovi, dok bi nakon zimskog perioda aktivnost trebala da bude nastavljena i u preostalim selima na teritoriji Distrikta.

Ukoliko svi identificirani korisnici zaista i budu novi kupci usluga, predviđa se da će prihod od novootkrivenih kupaca u 2019. godini okvirno biti 169.500,00 konvertibilnih maraka, navedeno je u saopćenju iz „Komunalnog“.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

2 + six =