Komentar na podizanje optužnice protiv pripadnika ARBiH za navodne ratne zločine počinjene na području Boderišta

Foto: Ilustracija Otiska

Podizanje optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za navodne ratne zločine, protiv sedam pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i dva pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), još jedan je u nizu pokušaja izjednačavanja agresora, i žrtve.

Više je nego očita namjera da se postigne balans u brojkama optuženih i osuđenih pripadnika agresorskih vojnih formacija sa brojem optuženih pripadnika formacija odbrane, koji su u vremenu agresije bili u ulozi žrtve, koja se, na veliku žalost agresora uspjela oduprijeti i opstati, te zaštititi narod i civilno stanovništvo izbjeglo na slobodne dijelove teritorije.

Ono što je posebno zanimljivo da se optužnice dižu tek danas, dvadeset pet godina od okončanja ratnih dejstava, u vremenu kada je većina pripadnika vojnih formacija odbrane u poznim godinama, načetog ili izrazito lošeg zdravstvenog stanja, i u nevjerici da je moguće ići ovoliko daleko da se unište narodi, da se unište pojedinci i liše dostojanstva starenja i da se izlože poniženju i trpljenju slušanja neistina, poluistina i sirovih laži, tek otkrivenih „profesionalih“ svjedoka, čiji se iskazi mahom znatno razlikuju danas nego u vrijeme kada su prvobitno uzimani, a po okončanju ratnih dejstava, što je po mišljenju mnogih pojava kojom bi se trebali pozabaviti svjetski stručnjaci koji proučavaju stanje ljudske psihe.

Umjesto da se Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bavi procesuiranjem predmeta koje je Haški Tribulnal označio oznakom “A”, oni se bave ovakvim slučajevima, i time svjesno blokiraju kapacitete sudova. Napominjemo da je u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predmeta sa oznakom “A” blizu 600.

Na kraju, još uvijek se nadamo da će nadležne institucije, a prije svega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, napokon, dvadeset pet godina poslije okončanja ratnih dejstava, eliminacijom i sankcionisanjem nevjerodostojnih, serijskih i profesionalnih svjedoka koji, očito je služe za podmirivanje dugova u brojkama, vratiti u procese za ratne zločine vladavinu prava i zakona, koja je neophodna da bi se napokon iznijela istina, ko je stvarna žrtva a ko agresor i nosilac velikodržavnih ideologija temeljenih na nestanku drugih naroda.

Autor: Koordinacija boračkih udruženja ARBiH u BDBiH (03.01.2019)
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ 56 = fifty seven