Ko će biti bošnjački tupi ugao?

U aleksandrovačkom restoranu Kaldera, srele su se tada delegacije SNDS-a i SDP-a BiH. S jedne strane Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nikola Špirić, a sa druge Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Saša Magazinović

Nikšić, Dodik i Čović (foto: ilustracija- Slobodna Bosna)

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić poručio je jučer SDP-u BiH, HDZ-u i SNSD-u da neće pokleknuti i da će ostati kandidat za člana Predsjedništva BIH. On smatra da je HDZ-ov „plan B“ koalicija sa SNSD-om i SDP-om!

– Očigledno je da je SDP, kako bi to rekao Dragan Čović, dio onog njihovog plana B koji podrazumijeva SDP , Dodika i Dragana Čovića. To je vše nego očigledno po svemu. Nažalost, SDP je odabrao da mu je DF primarna meta i politički protivnik. Mi nećemo upasti u tu klopku da nam SDP bude protivnik, jer nam SDP kao ideja ne može biti protivnik, to je ista ideja. Čini mi se da je SDP odlučio da zbog nekoliko ljudi iz rukovodstava na raznim nivoima, koji su poznati prije svega organima gonjenje i pravosuđu, žrtvuje cijelu priču oko ujedinjenja, rekao je Komšić.

Istim povodom jučer se oglasio i politički analitičar Avdo Avdić koji zastupa tezu da  kandidatura Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, predstavlja svojevrsni poklon SDP-a Draganu Čoviću!

„Dan nakon što je SDP slavodobitno saopćio da će imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH, Dragan Čović je shvatio da mu više ne trebaju izmjene izbornog zakona. Za pobjedu su mu dovoljni Nermin Nikšić i Milorad Dodik. Vođeni pohlepom za vlašću, a ne razumom i državničkom politikom, čelnici SDP-a okupljeni oko Nikšića i Saše Magazinovića, procijenili su da im je bitnije poraziti Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončiča, Željka Komšića nego Dragana Čovića“, napisao je Avdić.

U ČETIRI OKA BEZ SVJEDOKA

Avdić podsjeća na onaj misteriozni, prošlogoidšnji sastanak Nikšića i Dodika u Banjoj Lucu u četiri oka bez svjedoka.

“Za one koji su zaboravili, prisjetit ćemo se 20. oktobra 2012. godine. U aleksandrovačkom restoranu Kaldera, srele su se tada delegacije SNDS-a i SDP-a BiH. S jedne strane Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Nikola Špirić, a sa druge Zlatko Lagumdžija, Nermin Nikšić i Saša Magazinović. Tada je nastao i onaj čuveni Zakon o prebivalištvu koji je obespravio i ono malo povratnika u Republiku Srpsku, tada su podijeljeni milioni maraka sa računa Elektroprenosa BiH, tada su dogovarani kasniji tenderi u koje su se ugradili Elvedin Grabovica i Matan Žarić. Prvi je danas poslovni partner Nermina Nikšića, a drugi vječni kadar Dragana Čovića.

Novembar 2017. godine. Sada opozicionar Nermin Nikšić ponovo se sreo sa Miloradom Dodikom. Sastanak ugovarao – Saša Magazinović. I baš na tom sastanku Nikšić dogovara sa Dodikom da SDP BiH ima čak tri kandidata. Svjestan da u tom slučaju nijedan kandidat SDP-a ne bi imao šansu, Nikšić zna da bi kandidiranjem tri osobe donio pobjede Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću. Pritisnut kritikama javnosti, predsjednik SDP-a odustaje od ove nakane, ali, onda, povlači potez koji ponovo ide u korist lideru HDZ-a BiH, a samim tim i lideru SNSD-a. Nije, dakle, SDP-u stalo da imaju člana Predsjedništva BIH. Stalo im je da Dragan Čović bude član Predsjedništva. Jer da uistinu želi imati člana Predsjedništva BiH, SDP BiH bi za tu poziciju predložio – Hrvata, kojem bi bilo dovoljno 160 hiljada glasova da pobijedi i HDZ-ovog kandidata i Željka Komšića. Predlažući Bošnjaka Denisa Bećirovića SDP čisti put Draganu Čoviću da uđe u Predsjedništvo. Sa SNSD-ovim glasovima u Federaciji, i svojih 128 hiljada zagarantiranih – Dragan Čović bi mogao osvojiti 150 hiljada glasova. Sa SDP-ovim kandidatom koji će mu oduzeti najmanje 30 hiljada glasova, Željko Komšić teško može prebaciti 150 hiljada glasova. Što znači da je Čović član Predsjedništva BiH. Ali to nikako ne znači da je Denis Berćirović bošnjački član Predsjedništva”, napisao je Avdić.

SLUČAJNA” POMOĆ DODIKU

Avdić piše da Fahrudinu Radončiću, kada je bio najjači, nije bilo dovoljno 200 hiljada glasova da pobijedi SDA-ovog kandidata. Sa Radončićem i Komšićem koji ulazi u njegovo biračko tijelo, Bećirović bi teško mogao pobijediti SDA-ovog kandidata. Osim ako ne dobije podršku Mirsada Kukića i njegove PDA.

“Nermin Nikšić itekako je svjestan ovoga. Ali on je odlučio da pruži indirektnu podršku Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku. Jer šta drugo zaključiti nakon što je predsjednik SDP-a BiH, u situaciji kada je opozicija u RS stisla režim Milorada Dodika u slučaju Davida Dragičevića, zatražio ukidanje Policije Republike Srpske. Što je Milorad Dodik jedva dočekao, pa nakon svega pokušao priču o Davidovom ubistvu prebaciti na priču o ukidanju Policije RS. Da ne bude zabune, radi se o klasičnom dogovoru na relaciji Dodik-Nikšić, koje povezuju građevinski poslovi njima bliskih firmi na gradnji auoputa „9. januar“. A kad već podržava Dodika, zašto ne bi podržao i Čovića. Jer bez Čovića nema Vlade Federacije. A bez Vlade Federacije nema ni poslova za BS Telecom, ni B4B, nema ni autocesta, ni prodaje struje …”, smatra analitičar Avdić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

forty eight − forty five =