Kavazović: Ne podržavajmo one koji siju smutnju i podstiču na razdor

  Prodajom glasova, Bošnjaci gube svoj politički subjektivitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje su u manjini. Ta se greška neće lahko ispraviti, rekao je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

  Foto: AA / Arhiva

  Muslimanu ne priliči da ikome nepravdu nanosi, niti da nepravdu trpi. On nije taj koji započinje neprijateljstvo. Islam nalaže da se svačije pravo poštuje. Život, imovina i čast pojedinaca su sveti i nepovredivi, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Podsjetio je da smo u mjesecu muharremu, jednom od četiri odabrana mjeseca po islamskom kalendaru. To je mjesec u kojem je posebno zabranjeno poticanje bilo kakvog neprijateljstva i mržnje.

  „Naša ulema nas je učila da je Uzvišeni Allah zabranio nasilje i svaki oblik grijeha, i prema drugima i prema sebi, u svim mjesecima tokom godine, a da su nasilje i grijesi u ovim mjesecima još strožije zabranjeni i da je kazna za one koji u njima siju razdor i neprijateljstvo među ljudima veća“, rekao je Kavazović danas u Sarajevu.

  U ovom mjesecu ušli smo u novu hidžretsku godinu.

  „Ovaj časni mjesec i danas budi našu radost, ali i svijest o stalnoj ljudskoj potrebi da se zadovoljstvo i smiraj traže i nalaze u duhovnim vrijednostima ovog svijeta. Sve božanske objave, kao i sadašnja i davnašnja iskustva čovječanstva, svjedoče da su sreća, smiraj i zadovoljstvo vezani i za duhovnu i za materijalnu dimenziju života. Nada i izvjesnost posrnulog čovjeka današnjice je u čvrstom vjerovanju u Boga i drugi svijet, obnovi moralnih vrijednosti i spremnosti da se dobrim djelom koristi drugom čovjeku i zajednici“, poručio je reis u obraćanju vjernicima.

  Muslimanu, nastavio je, nije dozvoljeno činiti nered na zemlji.

  „Njemu ne priliči da ikome nepravdu nanosi, niti da nepravdu trpi. On nije taj koji započinje neprijateljstvo. Islam nalaže da se svačije pravo poštuje. Život, imovina i čast pojedinaca su sveti i nepovredivi. Istovremeno, od svakog člana društva se traži da doprinosi njegovoj stabilnosti i uređenosti, u kojem će biti mjesta za svakoga i u kojem će svako imati svoje mjesto“, rekao je Kavazović.

  Kako je kazao, čovjek je društveno biće i nužno živi u zajednici, naseljavajući regije i države, gradove i sela.

  „Sreća i zadovoljstvo pojedinca zavise od stabilnosti i sigurnosti društva i sreće i zadovoljstva svih njegovih članova pojedinačno. Uređenje društva je nemoguće bez pojedinaca koji su zaduženi da promoviraju vrijednosti i čuvaju pravo i čast drugih ljudi, i koji se odazivaju na poziv Uzvišenoga da pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla. Oni su poput pastira odgovornih za svoja stada. Zato niko od nas ne može biti nemaran prema onome što se u našem društvu i u državi dešava“, naglasio je Kavazović.

  Govorio je i o predstojećim općim izborima u BiH pozvavši da svi iskoriste svoje pravo i da jedno od najvećih dostignuća savremenoga svijeta, pravo i mogućnost slobodnog biranja i odlučivanja, zajedno stavimo u službu našega općeg dobra i napretka.

  „Zato vjernik na dan izbora ne može ostati po strani i ne može glasati bez svoje savjesti i morala. Slobodu i pravo izbora, koje danas imamo, zahvaljujući Božijoj milosti i žrtvi naših najboljih sinova i kćeri, ne smijemo olahko prodavati. Imamo saznanja da se u bosanskohercegovačkom entitetu RS organizirano kupuju glasovi naših povratnika, a da je ta pojava posebno izražena u Srebrenici i drugim zonama genocida. Apeliram, prije svega, na muslimane da ne podliježu takvim pritiscima i da ne trguju svojim pravom i slobodom. Isto molim i druge građane naše zemlje“, poručio je Kavazović u Sarajevu.

  Istakao je da „znamo da naš narod teško živi i da se često osjeća usamljenim, ali oni koji danas od Bošnjaka kupuju glasove upravo su oni koji im sistemski uskraćuju bilo kakvu priliku za zapošljavanje, zabranjuju njihovoj djeci školovanje i koji ih drže na društvenim marginama“.

  „Prodajom glasova, Bošnjaci gube svoj politički subjektivitet u Bosni i Hercegovini, posebno tamo gdje su u manjini. Ta se greška neće lahko ispraviti. Naša je obaveza, kao muslimana, da u svakom trenutku prepoznajemo politiku koja će, na osnovu naših temeljnih islamskih vrijednosti, narodne tradicije i bosanskog komšiluka, određivati naš pravac, čuvati narod, sigurnost i povoljan položaj naše zemlje, i na Istoku i na Zapadu, i koja će učvrstiti ime našeg naroda među drugim narodima svijeta. Dužni smo neprestano doprinositi sigurnosti, dobru i napretku našeg naroda i drugih u našoj zemlji“, poručio je reis Kavazović.

  Uputio je poziv da se podrže one koji su sposobni da ostvare obećano i koji imaju realne pretpostavke da to učine. Ne dopustimo, naglasio je, da u tome važnom odlučivanju budemo predmet manipulacije.

  „Prosuđujmo mudro i postupimo savjesno i odgovorno. Birajmo one koji su vrijedni, odgovorni, spremni za dijalog, vjerodostojni i opredijeljeni da pomažu ljudima, a ne da ruše i zameću kavgu, one koji će štititi život, imetak i čast svakog ljudskog bića; koji će se boriti protiv mržnje i isključivosti, a zalagati se za istinu i pravdu, koji neće biti pohlepni i gramzivi. Birajmo one koji o svakom građaninu ove zemlje misle isto i žele mu dobro. Ne podržavajmo one koji siju smutnju i podstiču na razdor. Oduprimo se zajednički, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, valu populizma koji nas je zapljusnuo. Izaberimo one koji će odlučno ustati protiv diskriminacije, zalažući se za slobodu savjesti, vjerskog opredjeljenja i prava na obrazovanje i koji će se boriti da se ostvari svačije pravo na slobodu, jednakost i sreću“, dodao je Kavazović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  63 − sixty two =