JZU „Zdravstveni centar Brčko“: Aktivno radimo na realizaciji zaključka Vlade BDBiH

Povod konferencije jeste zaključak Vlade BDBiH, koji je usvojen na 70. vanrednoj sjednici Vlade, a tiče se unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru ove lokalne zajednice.

S lijeva na desno: direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić i njegov zamjenik Dušan Stokić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

Piše: Azra Bijedić

Danas je u zgradi Bolnice održana press konferencija menadžmenta Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Tema ove konferencije je bila „Aktuelna dešavanja u zdravstvu“, a prisutnim medijima su se obradili prim. dr. Nihad Šibonjić, direktor JZU „Zdravstvenog centra Brčko“, i prim. dr. Dušan Stokić, prvi zamjenik direktora, rukovodilac Bolnice.

Unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite

Povod konferencije jeste zaključak Vlade BDBiH, koji je usvojen na 70. vanrednoj sjednici Vlade, a tiče se unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite na prostoru ove lokalne zajednice. Rok za realizaciju ovog zaključka jeste 60 dana.

„Rekao bih da smo hitno postupili po ovom zaključku, odmah je zasjedalo naše stručno vijeće, te smo ustanovili određeni niz mjera kojima ćemo nastojati da odgovorimo ovom zadatku“, kazao je direktor ove ustanove, te istakao da već nakon 10 dana od zaključka imaju materijal na osnovu kojeg će dalje raditi kako bi poboljšali njen kvalitet.

Jedna novina u radu Bolnice jeste i uvođenje anketa koje će davati pacijentima kako bi izrazili svoje mišljenje o kvalitetu liječenja, odnosu medicinskog osoblja prema njima, o bolničkoj hrani itd.

Osvrnuo se i na problem narušenosti međuljudskih odnosa, te kazao da „moraju savjetovati već formirane ljude da poštuju jedni druge i da ne prave takve vrste problema“.

Potrebna bolja saradnja između svih subjekata u zdravstvenom sistemu

„Nama bi od velike pomoći bilo kad bi imali određene dokumente koje je Odjel (za zdravstvo i ostale usluge u Vladi BDBiH) bio dužan da donese, počevši od strategije razvoja zdravstva, srednjoročni plan rada za 5-10 godina, gdje je trebalo da budu razrađeni svi elementi zdravstvenog sistema i dinamika realizacije tih aktivnosti, od prostora, kadra, organizacije i finansija“, objasnio je Stokić.

Smatra da bi s tim planom izbjegli neželjene situacije, kao što je primjer sa nabavkom CT aparata.

Trenutno se sredstva odvajaju tek nakon što se uređaji pokvare, a planom razvoja bi se pratio svaki element i rok trajanja svih aparata, te na osnovu toga tačno znalo kada početi sa pripremama tendera, kada ga raspisati i na vrijeme zamijeniti pokvarene i dotrajale aparate.

„Ako se zaista želi pomoći JZU apelujemo da se donesu ti podzakonski akti, mi sve vrijeme pokušavamo ostvariti dobru saradnju svih subjekata koji čine zdravstveni sistem u Brčko distriktu, ali nažalost ta saradnja nije dobra, a jedan od uzroka jeste i nekompetentnost pojedinih ministara koji dobiju tu ulogu bez ikakvog iskustva u rukovođenju, pa se ne snađu“, smatra Stokić.

Ističu da nemaju problema sa odlaskom zaposlenika, te da ih je u 2013. dočekalo stanje gdje je bilo 104 ljekara specijaliste, a starosna struktura veoma nepovoljna, te je veliki broj otišao u penziju.

Danas je taj broj nepromijenjen, zaposleno je više doktora medicine i medicinskih sestara, a 28 doktora je trenutno na specijalizaciji.

Također su razvili nove sadržaje, kao što su Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, neurohiruršku salu, a u planu je i da naprave odsjek za očne bolesti.

„To je sve naša procjena, improvizacija, a ne ono što bi trebali obraditi strateški planovi“, naglašava Stokić.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = thirty six