Juncker: Najvažnije je poboljšati saobraćajne veze EU-a sa zapadnim Balkanom

Obaveza je Evropske komisije da od 2019. do 2024. radi na proširenju Evropske unije, rekao je Jean-Claude Juncker.

Juncker i Borisov slažu se da je bolja povezanost zapadnog Balkana od ključne važnosti [EPA]

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da do kraja ovog mandata Komisije niko neće ući u EU porodicu, jer nisu ispunjeni svi uslovi za to, ali poručuje da će tokom narednog mandata Komisija svakako na tome raditi bliže i ciljano.

“Obaveza sljedeće Komisije, od novembra 2019. do novembra 2024, biće da pogura zemlje članice i javno mnijenje u tom pravcu”, poručio je Junker u Sofiji poslije zajedničke sjednice Evropske komisije i Vlade Bugarske, kojom je ozvaničeno bugarsko predsjedavanje EU-om u narednih šest mjeseci.

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsjedavajuća EU-om, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji 17. maja održati susret na vrhu EU – Zapadni Balkan.

Junker i bugarski premijer Bojko Borisov još jednom su se složili da će pitanje približavanja Zapadnog Balkana Uniji biti evropski prioritet u narednom periodu.

Alternativa Uniji – povratak u devedesete

Junker je najavio i da će se u Sofiji 17. maja održati Samit zemalja zapadnog Balkana i EU-a, a da će on tokom posjete regionu, planirane za kraj januara, lično razmotriti očekivanja različitih igrača na zapadnom Balkanu.

“Kada je ova komisija počela sa radom, ja sam rekao da neće biti moguće u toku njenog mandata primiti nove članice u EU. Pripreme nisu dovoljno odmakle da bismo to uradili. Ali, tokom sljedećeg mandata Evropske komisije svakako ćemo na tome raditi bliže i ciljano”, poručio je predsjednik Evropske komisije.

On je naglasio da je veoma važno za Zapadni Balkan da zadrži i ima potvrđenu evropsku perspektivu.

“U suprotnom postoji opasnost u ovom komplikovanom regionu Evrope da dođe do događaja koji nas mogu vratiti u rane ’90-e prethodnog vijeka, a to svakako ne želimo”, zaključio je Junker.

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Junker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU-a sa zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.

“Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU-a”, rekao je Junker.

Borisov: ‘Važno održati sporazum s Turskom’

Premijer Bugarske Bojko Borisov dodao je da je približavanje zemalja zapadnog Balkana EU-u “jasna tema” za EU. On se složio sa Junkerovim stavom da je od ključne važnosti poboljšanje povezanosti na zapadnom Balkanu.

“Ako im damo perspektivu, a najbezbednija perspektiva za EU je izgradnja infrastrukture na Balkanu – železnica, autoputevi, mostovi evropskih koridora 4, 8 i 10, što će sve osigurati povezanost – mislim da će to dovesti do veće kompeticije, više investicija, turizma i bolje kohezije među kulturama i građanima”, poručio je Borisov iz Sofije.

On je podsjetio da je Turska najveći susjed EU-a i da je važno da se održi i djeluje sporazum EU – Turska o zaustavljanju ilegalne imigracije.

Sa druge strane, odgovarajući na pitanja novinara, Junker je objasnio da približavanja EU-a i Turske “ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima” i naglasio da se Turska u posljednje vrijeme svojim postupcima i politikom “sve više udaljava od Evropske unije”.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ nine = one