Jerinić: Srbija i Hrvatska nisu narušile sporazum o naoružavanju

SDPBiH tvrdi da Oružane snage Bosne i Hercegovine slabe dok se susjedi 'naoružavaju do zuba'.

Dok Hrvatska i Srbija kupuju naoružanje, Bosna i Hercegovina za to nema novca, upozoravaju stručnjaci [EPA - Ilustracija]

Zamjenik ministrice obrane Bosne i Hercegovine Boris Jerinić potvrdio je da ravnoteža u naoružanju u državama potpisnicama Dejtonskog sporazuma nije narušena niti je bilo koja od njih premašila ograničenja postavljena tim dokumentom.

Jerinić je to izjavio na zajedničkoj sjednici dvaju domova državnog parlamenta u Sarajevu odgovarajući na pitanja zastupnika.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Denis Bećirović na sjednici, posvećenoj isključivo pitanjima Vijeću ministara, ustvrdio je da je u tijeku “intenzivno naoružavanje susjednih država i očigledno kršenje Aneksa I Dejtonskog sporazuma”.

Njegova je teza da je narušena regionalna ravnoteža u naoružanju te da “imamo utrku u naoružanju”.

“Bosna i Hercegovina ne smije nijemo promatrati to što se njeni susjedi naoružavaju do zuba, dok se Oružane snage Bosne i Hercegovine slabe”, kazao je Bećirović.

Doministar Jerinić podsjetio je da su propisani gornji limiti u pet kategorija oružja i nijedan od njih još nije dosegnut u državama potpisnicama.

Limiti propisani u nekoliko kategorija

Regionalni limiti za oružje za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru propisani su za tenkove, topništvo većih promjera, oklopna vozila, borbene zrakoplove i jurišne helikoptere.

“Kada se sve analizira kroz provjere i razmjene informacija, možemo kazati da nije došlo do kršenja sporazuma jer nijedna država potpisnica nije dosegla 100 posto predviđenih kvota u ovim kategorijama”, kazao je Jerinić.

Ilustrirao je to podatkom po kojemu Bosna i Hercegovina ima 79 posto od dopuštenog broja tenkova, Hrvatska 57, a Srbija 49 posto, dok ih Crna Gora nema uopće.

Topovi u posjedu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su na 91 posto propisane kvote, Hrvatska ih ima 92 posto, a Srbija 64 posto, podaci su što ih je iznio Jerinić.

Hrvatska u borbenom zrakoplovstvu svoju kvotu sada ispunjava s manje od 20 posto, dok je Srbija na razini 35 posto dopuštenog broja zrakoplova.

Jerinić je kazao kako je dojam o utrci u naoružanju u regiji zapravo proizvod činjenice da Hrvatska i Srbija ulažu u modernizaciju svojih oružanih snaga, što je ocijenio kao suvereno pravo tih država.

Naoružavaju li se susjedi na štetu Bosne i Hercegovine?

Al Jazeera je nedavno objavila da se Srbija i Hrvatska višestruko naoružavaju, dok u Bosni i Hercegovini to nije slučaj.

Tom je prilikom savjetnik za vojna pitanja bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, Selmo Cikotić rekao: “Bosna i Hercegovina je već sačinila plan modernizacije svojih Oružanih snaga, što je potvrđeno i Planom odobrenim od strane Predsjedništva Bosne i Hercegovine. To podrazumijeva nabavku novih helikoptera, transportera i drugog naoružanja i vojne opreme, u skladu sa svojim realnim mogućnostima i potrebama.”

No, to ne ide lako jer Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ne raspolaže novcem, a sredstva za nabavku i inoviranje sadašnje zastarjele i dotrajale tehnike i opreme odobrava Fiskalno vijeće, u kojem sjede entitetski premijeri, te ministri financija državne i entitetskih razina vlasti.

“Povećanje koje traže na stavci za troškove vojske ne dolazi u obzir i nećemo dati saglasnost“, svojevremeno je rekao Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Iako informacije o nabavci aviona, helikoptera i drugih vrsta oružja zabrinjavaju jedan dio bh. javnosti, Cikotić smatra da “Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan od strane učesnika i pregovarača Dejtonskog mirovnog sporazuma, nabavkama oružja, a u ovom slučaju aviona, od strane Srbije i Hrvatske, nije narušen”.

Istodobno, na području zapadnog Balkana, kao i u ostatku svijeta, puno je oružja. Kako god ga razvrstavali, o čemu je također pisala Al Jazeera, puno je vojnog i civilnog, po kalibru, legalnog ili ilegalnog, trofejnog i kolekcionarskog, lovačkog oružja…

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventy − sixty four =