Jasmin Klebić: Spremam se za kvalifikacije za Olimpijadu u Japanu

  Klebić je proglašen najboljim sportistom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u 2018. godini, a za Otisak je govorio o svojoj karijeri, uspjesima te generalno o sportu kojim se bavi.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Novinar: Kristian Bilić

  Brčanski kanuista Jasmin Klebić kazao je u intervjuu za Otisak.ba da se sprema za kvalifikacije za Olimpijske igre koje će se održati 2020. godine u Japanu.

  Klebić je proglašen najboljim sportistom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u 2018. godini, a za Otisak je govorio o svojoj karijeri, uspjesima te generalno o sportu kojim se bavi.

  Kanuom se bavi od svoje desete godine, kada je počeo trenirati u brčanskom Kajak kanu klubu Hariz Suljić (2004), a od 2013. godine je član KKK Zaveslaja Brčko.

  • Koji su Vam najznačajniji uspjesi u karijeri?

  – U svojoj karijeri sam osvojio preko 200 medalja, državni sam prvak u svim kategorijama i u svim disciplinama. Član sam reprezentacije dugi niz godina i vlasnik najboljeg rezultata Bosne i Hercegovine na svim velikim svjetskim takmičenjima, a ujedno i rekorder na C1 200 m sa 43.08 sekundi. Iza sebe imam dva evropska prvenstva, jedno svjetsko prvenstvo i tri kupa olimpijskih nada. Pobjednik sam mnogih međunarodnih regata i otvorenih kupova kako Srbije, tako i Hrvatske. Vlasnik sam najboljih rezultata ove države, rekorder i prvak, a mogu se pohvaliti i jednom meni posebnom činjenicom, a to je da sam zadnjih par godina veslao na evropskim i svjetskim takmičenjima ni više ni manje nego pored svog idola. Ko se još time može pohvaliti?

  • Kako je počela ljubav prema ovom sportu?

  – Dakle, sve je počelo davne 2004. godine, kada sam kao dječak počeo veslati kanu. Odmah sam se zaljubio u ovaj sport, jer je drugačiji, jer razvija tijelo, a i karakter. Oduvijek sam imao svoj cilj i svoje snove. Mogu reći da su se većina tih snova već i ostvarili, na što sam ponosan.

  • Koliko je skup ovaj sport?

  – Ovo je veoma skup sport. Na sreću, ja imam dosta sponzora te prijatelja vlasnika firmi koji mi pomažu. Ove godine kao sportista grada očekujem i od našeg grada neku finansijsku podršku. Ove godine se spremam za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Mađarskoj, koje je posljednje svjetsko pred Olimpijadu, a ujedno i kvalifikacije za Olimpijske igre u Japanu.

  • Kako teku pripreme za takmičenja?

  – Pripreme sam počeo već u septembru. Tri mjeseca sam proveo u Švicarskoj, gdje sam trenirao, a po povratku u Brčko sam nastavio istim tempom. Veoma je teško veslati zimi, pogotovo ako ste prinuđeni da veslate na rijeci Savi na 0 stepeni.

  • Kakvi su uslovi treniranja u odnosu na konkurenciju?

  – Ne volim kukati, ali moramo povući paralelu između mojih priprema i priprema mojih konkurenata iz drugih država. Oni sada treniraju po južnim gradovima, tipa Miami, gdje temperatura ne spada ispod 20 stepeni, u grupama sa savršenim treninzima na mirnoj vodi i sve što ide uz to, ali ja svakako ne planiram da se bavim razmišljanjem i pričanjem o ovome. Ja ću nastaviti da se spremam i da naporno radim, kako bi ostvario još koji svoj san.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six + three =