Izetbegović: Mladić je zločinac i kukavica, uvjeren sam da se većina Srba s njim ne poistovjećuje

Izdvojene reakcije na presudu Ratku Mladiću.

Bakir Izetbegović je kazao da je presuda Ratku Mladiću od značaja za budućnost Bosne i Hercegovine [Arhiva]

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je tokom obraćanja javnosti još jednom ponovio sve tačke optužnice po kojima je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu i izrazio nadu da će presuda donijeti otrježnjenje.

“Namjerno sam ovo pročitao kako bismo se još jednom s tim suočili. Sudija je rekao da će Mladić u cijelom svijetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac”, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako je uvjeren da se tiha većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova djela.

“Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Potrebno je skinuti hipoteku zločina s naroda i fokusirati je na pojedince jer to je garant dobre budućnosti naroda u BiH. Mladić je zločinac i kukavica. Radi budućnosti i boljih odnosa sa komšijama nijedan narod ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike, Ratka Mladića nazivati herojem i nadam se da će ova presuda donijeti prihvatanje istine kao bolji put za prihvatanje bolje budućnosti u odnosu na lošu prošlost”, rekao je.

Na kraju svog obraćanja Izetbegović je izrazio nadu da će presuda donijeti otrežnjenje i istakao da je prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti.

Na pitanje novinara kakvi se odnosi u Predsjedništvu BiH očekuju sada s obzirom na to da on i Mladen Ivanić imaju potpuno dijametralne stavove i izjave o presudi, Izetbegović je kazao kako će ovo sve proći za nekoliko dana i da će i dalje raditi kao do sada.

“Ovaj mandat smo počeli jednom emisijom gdje nas je voditelj pitao za koga bi navijali na utakmici u kojoj bi igrali Srbija i BiH i moj kolega Ivanić, koji je rođen ovdje, živi ovdje i prima platu, kazao ‘Naravno za Srbiju’. To je njegovo pravo, ali nakon te začuđujuće izjave mi smo zajedno usvojili plan odbrane i reformi i imali smo dobru atmosferu. S takvim izjavama i suprotstavljenim emocijama imali smo dovoljno snage i pameti da stabilizujemo odnose, a mi kao Predsjedništvo smo često stabilizator u BiH”, kazao je Izetbegović.

Zaključio je kako Srbi u svom srcu dobro znaju da ne mogu stajati uz djela Ratka Mladića, da ne trebaju braniti zločinca već njegova nedjela ostaviti njemu kako bi ih skinuli s vrata srpskog naroda.

Subašić: Sada imamo zeleno svjetlo da tužimo RS i Srbiju

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić za N1 je kazala da bi bila zadovoljna presudom samo ukoliko bi Mladić bio osuđen i za genocid u drugim opštinama.

“Žrtva nikad ne može biti zadovoljna, bila bih zadovoljna da se presudilo i za druge opštine. Gdje god je došla njegova čizma, učinjen je genocid. Tužba i ovo što je bilo je slično Karadžićevoj, samo što je Karadžić dobio 40, a ovaj doživotno. Mi majke sad imamo zeleno svjetlo da tužimo Srbiju i RS. Nadam se da će živjeti dugo da dočeka drugostepenu presudu i da Bog da mu svaku noć na san dolazila sva nevina ubijena djeca. Sud je davno prestao sa optužnicama, a mora se završiti nekoliko slučajeva”, kazala je Subašić.

Kratko je dodala da sada njezino udruženje može tužiti Srbiju i RS.

“Tribunal je formiran zbog nas i mi ćemo u Srebrenici graditi dva stuba: Stub srama i Stub časti. Neke sudije su se već izdvojile da idu na Stub srama”, kazala je ona.

Dodik: Presuda Mladiću će osnažiti srpski narod

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je u srijedu, komentirajući presudu Ratku Mladiću, da ona “nije iznenađenje, jer je izrečena u uslovima nejednakog tretmana”.

“Presuda će osnažiti stav srpskog naroda da je Ratko Mladić srpski heroj i da će on to uvijek biti. On je spriječio novi genocid nad Srbima. Ovo je šamar srpskim žrtvama. Mladić nije oficir kome može da sudi neki sud. Ne znam da li iko živ u RS-u smatra da je general Mladić kriv. Za njega je rezervisano mjesto heroja i to nijedna presuda ne može promijeniti”, poručio je Dodik.

Izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da je Mladić osuđen i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, navodeći da za “isto krivično djelo nije suđeno ni Bošnjacima, ni Hrvatima”.

Prema Dodikovom stajalištu, “ispada da na drugoj strani nije bilo krivih”.

“Odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama je ponižavajući i nepravedan. Statistike Haškog suda potvrđuju da su srpske žrtve dva puta ubijene. I danas izražavam žaljenje zbog žrtava na svim stranama – srpskoj, hvratskoj i bošnjačkoj, a volio bih da to i drugi rade”, rekao je Dodik.

Naveo je kako će presude Haškog tribunala biti predmet izučavanja, ali “ne mislim da će se njima baviti istoričari”.

“To će biti mjesto koje nije bilo mjesto pomirenja, nego dodatnog raskola u Bosni i Hercegovini. Po presudama bi neki mogli zaključiti da ovdje nije vođen građanski rat”, kazao je Dodik.

Smatra da je presudom Mladiću “zadat udarac Bosni i Hercegovini, jer se time pokazuje kao nemoguća i duboko podijeljena zemlja”.

“Na taj način ne može da se obezbijedi pomirenje među narodima. Ovdje je postojala sotonizacija srpskog naroda. Ovo nije presuda srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokazalo da ne možemo da utičemo na međunarodnu objektivnost. Nismo čuli danas nijednom riječju da ja general Mladić lično počinio neko ubistvo. Ovdje je osuđeno naše pravo na slobodu. Nemamo neki optimizam što se tiče drugostepene presude”, zaključio je Dodik.

Ivanić: Ne odustati od podrške Mladiću

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, komentarišući današnju presudu generalu Ratku Mladiću, rekao je da se od Haškog suda, koji je tokom mandata prije presude Mladiću Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima samo 41 i po godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

“Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora, to o ovom sudu dovoljno govori”, rekao je Ivanić za Fenu.

Smatra da presuda Mladiću “pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku”.

“Haški tribunal je umjesto povjerenja donio nepovjerenje. A umjesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da RS nastavlja funkcionisati i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Svi koji u Sarajevu pokušavaju da RS dovedu u pitanje u tome neće uspjeti. Srpski narod ima dovoljno instrumenata da odbrani svoju poziciju i svoje institucije”, poručio je Ivanić.

Rekao je i “da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku”.

Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko pozvao je sve u toj zemlji na poštivanje presude doživotog zatvora, što ju je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao ratnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću, ističući da je to važan korak ka utvrđivanju individualne odgovornosti za strašne ratne zločine počinjene od 1992. do 1995.

“Zločini koji su počinjeni pod zapovjedništvom Ratka Mladića, uključujući i genocid, nanijeli su ogromnu bol i patnju svima u BiH, čije posljedice će se odraziti na mnoge generacije. Izravne žrtve i preživjeli nakon ovih zločina stalno nas podsjećaju na razloge osnivanja ICTY-a, na to zašto je njegov rad tako važan i zašto je pravda od bitnog značenja za proces ozdravljenja cjelokupnog društva”, stoji u Inzkovoj pisanoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Pozvao je sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini i sve građane da poštuju presudu i suzdrže se od njenog politiziranja.

“Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Nadam se da će svi iskoristiti ovu priliku da se još jednom opredijele za proces pomirenja. Pravda sama po sebi ne donosi pomirenje, ali je neophodan prvi korak u potrazi za zajedničkim viđenjem prošlosti i u pronalasku pune istine o događajima iz srpnja 1995. To viđenje je put ka sigurnoj i mirnoj budućnosti”, Inzkova je poruka.

Bruce Berton

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton rekao je da je današnji dan podsjetnik na užasne zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini i ogromnu patnju žrtava.

“Saosjećamo s porodicama žrtava genocida i drugih zločina, za koje je potraga za pravdom bila preduga i koje su se na tom putu suočile s toliko mnogo izazova. Međutim, 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dalje je od ključne važnosti da ratne zločince izvedemo pred lice pravde da bismo osigurali da zajednice u Bosni i Hercegovini mogu raditi na postizanju pomirenja. U tom smislu potrebno je uložiti dodatne napore kako bi pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini mogle nastaviti rad na predmetima ratnih zločina nezavisno i nepristrano, bez političkih napada ili pokušaja ostvarenja neprimjerenog utjecaja”, kazao je Berton.

Ambasada SAD-a u BiH

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građanima Bosne i Hercegovine.

“Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena”, navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a.

Ambasada SAD-a u Sarajevu apelira na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana, dodaje se.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo podržava Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i pozdravlja njegovu odluku da osudi bivšeg zapovjednika snaga bosanskih Srba Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora za zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

“Današnja odluka pokazuje da oni koji počine zločine, bez obzira koliko se trudili, ne mogu izbjeći pravdu. Presuda Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici neće vratiti tisuće izgubljenih života, ali ona pokazuje da će se arhitekte njihove patnje smatrati odgovornim za tu patnju”, rekao je Boris Johnson, britanski ministar vanjskih poslova, prenosi Anadolija.

“Zločini počinjeni na Balkanu devedesetih godina su označili jedan od najmračnijih razdoblja u povijesti Europe. Moramo zajedno učiniti sve da se takvo što nikada ne ponovi”, naveo je Johnson.

Florence Hartmann

Nekadašnja glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann smatra da je presuda Ratku Mladiću bila “posljednja prilika da Sud ocijeni kvalifikaciju zločina koji su počinjeni od 1992. godine u BiH”.

Hartmann ukazuje da je, tokom čitanja optužbi za koje se tereti, Mladić to pokušao spriječiti, jer mu je bilo “bitno da se ne podsjeća na zločine za koje je optužen”.

“Nakon što je sudac to odbio, Mladić je postao nervozan i cijeli svijet je mogao vidjeti kako čovjek koji je navikao imati svu moć postaje nemoćan”, ocijenila je Hartmann.

Mladića je opisala kao čovjeka koji je “navikao imati u svojim rukama i život i smrt”.

“Međutim, u sudnici je bio običan čovjek koji treba odgovorati za svoje zločine pred sudom i nema više nikakvu vlast”, rekla je Hartmann.

Evropska unija

Europska unija poštuje odluku Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, iako ne komentira pojedinačne presude.

“Presuda u slučaju Ratka Mladića pred sudom u Haagu dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj povijesti Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici. Ispunjenje pravde i borba protiv nekažnjivosti za najstrašnije zločine temeljna je ljudska obveza. Suosjećamo s preživjelima i s onima koji su izgubili svoje voljene”, navodi se u izjavi glasnogovornice Federice Mogherini, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Iako ne komentiramo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluku Suda i podržavamo njegov rad”, dodaju.

Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je presudu Ratku Mladiću “kao dokaz da vladavina prava funkcionira i da počinitelji ratnih zločina odgovaraju za svoja djela”.

“Nadam se da će današnja odluka pomoći regiji da ide dalje putem mira i pomirenja”, poručio je Stoltenberg u priopćenju objavljenom na stranicama NATO-a.

Podsjetio je i kako je NATO pomogao da se “okonča mračno poglavlje povijesti Europe”.

“Zapadni Balkan je od strateške važnosti za našu Alijansu, koja je pomogla izgradnju stabilnosti u regiji u posljednjih 20 godina. Vidimo budućnost Zapadnog Balkana u euroatlanskoj suradnji i integraciji – za one koji to žele”, poručio je Stoltenberg.

Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će kazna doživotnog zatvora, na koju je nepravosnažno osuđen Ratko Mladić, biti barem djelomična satisfakcija porodicama poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih, te izrazila žaljenje što Mladić nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.

“Znam da ništa ne može vratiti izgubljene živote, tisuće ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugdje u Bosni i Hercegovini, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je da nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge”, rekla je hrvatska predsjednica.

“Nadam se da će ova presuda doživotnog zatvora biti barem djelomično satisfakcija obiteljima svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali u to vrijeme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti”, kazala je Grabar-Kitarović.

 

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× four = thirty two