Izetbegović: Erdogan predvodnik borbe za ispravan islam

"Danas zastavu borbe za ispravan islam i za pravi odnos prema islamu nosi Turska i njen predsjednik Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) onako kako ju je rahmetli Alija (Alija Izetbegović) na ispravan način nosio - prave afirmacije te miru sklone vjere", rekao je Izetbegović.

[Anadolija]

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je tokom posjete Šanliurfi u Turskoj, gdje se sastao s guvernerom Abdullahom Erinom, istakao da je Šanliurfa zbog svoje prošlosti i znamenitosti, kako je kazao, jedno od onih posebnih mjesta u svijetu koje vrijedi posjetiti.

“Ovo je jedno od onih posebnih mjesta na svijetu koje vrijedi posjetiti, mjesto velikih Božijih poslanika i našeg praoca, Božijeg poslanika Ibrahima. Došao sam da obiđem ta sveta mjesta”, kazao je Izetbegović.

Inače, muslimani, ali i veliki broj kršćana i Jevreja, smatraju da je Šanliurfi mjesto rođenja Ibrahima/Abrahama, praoca tri velike monoteističke religije.

Izetbegović je tokom boravka u Šanliurfi obišao i jezero Balikli gol, gdje je hranio ribice, na kojem se nekada, po vjerovanjima, nalazila lomača u koju je bačen Ibrahim/Abraham. Bog je, po tim vjerovanjima, naredio vatri da “postane hladna i spas Ibrahimu” i na tom mjestu se pojavilo jezero.

[Anadolija]
Istakao je da BiH i Turska imaju, kako je kazao, snažne bratske i prijateljske odnose, te pohvalio odnos turskih vlasti i građana prema izbjeglicama iz Sirije.

“Danas zastavu borbe za ispravan islam i za pravi odnos prema islamu nosi Turska i njen predsjednik Erdogan (Recep Tayyip Erdogan) onako kako ju je rahmetli Alija (Alija Izetbegović) na ispravan način nosio – prave afirmacije te miru sklone vjere. Dio te borbe je i vaš odnos prema izbjeglicama. Dok ih diljem svijeta dočekuju sa bodljikavim žicama i uvredama, vi ih ovdje dočekujete kao braću. Mi vam čestitamo na tome i ponosni smo na vas”, rekao je Izetbegović.

Guverner Erin je izrazio zahvalnost Izetbegoviću što je upriličio posjetu ovom turskom gradu.

Član Predsjedništva BiH je nakon toga posjetio i gradonačelnika Šanliurfe Nihata Ciftcija.

Podsjetimo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u ponedjeljak prisustvovao i programu obilježavanja 14. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, koji je održan u Kongresnom centru Bestepe, u Ankari, gdje je premijerno predstavljena i serija nedavno snimana o životu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× two = ten