Izetbegović: Drugi korpus Armije RBiH sačuvao je našu zemlju

Sjedište Korpusa je bilo u Tuzli, a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

[Faktor.ba]

Povodom obilježavanje godišnjice formiranja Drugog Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine u organizaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, danas je na Šehidskom mezarju Kovači položeno cvijeće i odata počasti šehidima i poginulim borcima.

Odata je počast i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegović.

Obilježavanju je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je čestitao pripadnicima Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine godišnjicu i zahvalio im na onome što su učinili za BiH i narod.

– Čestitam pripadnicima Drugog korpusa Armije RBiH i zahvaljujem im na onome što su učinili za ovu zemlju. To je bio jedan izvanredan korpus, sa stručnim oficirskim kadrom i uspjeli su držati slobodnim ogroman dio teritorije. Nije slučajno da su tri od devet narodnih heroja upravo iz ovog korpusa, zatim tri visokoodlikovana borca i više od 300 zlatnih ljiljana – rekao je Izetbegović.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je da je riječ o korpusu koji je imao najviše brigada i koji je držao najveću slobodnu teritoriju u BiH.

– S ponosom ističemo da smo bili pripadnici Armije RBiH. Armije koja je branila sve građane, državu BiH i hiljadugodišnju tradiciju suživota svih građana na ovom prostoru. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da ono što su dali naši šehidi, poginuli borci za odbranu BiH, mi nećemo zaboraviti. Naša je trajna obaveza da obilježavamo značajne datume, a jedan od posebnih datuma je i formiranje Drugog korpusa Armije RBiH – izjavio je Bukvarević.

Drugi korpus bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Osnovan je 29. septembra 1992. godine, a prema naredbi konandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH. Sjedište Korpusa je bilo u Tuzli, a zona odgovornosti se protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

21 ÷ = seven