Iz FHMZBiH očekuju malo hladniju zimu u odnosu na prethodnu

  U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija. Ukupne količine padavina tokom zime 2018/2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

  Foto: Ilustracija AA

  Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2018./2019. bit će nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH), javlja Anadolu Agency (AA).

  Sezonska progoza vremena izdata je za period do 28. februara 2019. godine.

  U Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981.-2010. godina. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za južnu Hercegovinu je umjerena, oko 45 posto, za Bosnu i sjevernu Hercegovinu je manja od 40 posto.

  ”Iako se očekuje prosječna ili malo toplija zima od prosjeka, to ne znači da u pomenuta tri mjeseca neće biti razdoblja sa izrazito nižim (usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera kontinenta) kao i razdoblja sa znatno višim temperaturama zraka (prodorom zračnih masa sa juga Evrope) u odnosu na uobičajene vrijednosti“, pojasnili su iz FHMZBiH.

  Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature zraka. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u Hercegovini, tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih. U Bosni se očekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godina. Dostupni prognostički materijali za područje Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

  Naglasili su kako za ovako dug period nije moguće precizirati tip padavina. U naredna tri mjeseca nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja sa izraženijom količinom padavina.

  ”U poređenju sa zimom 2017./2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija. Ukupne količine padavina tokom zime 2018./2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu”, navode iz Zavoda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy eight − 69 =