Iz Chicaga u BiH deportiran bivši oficir Vojske RS-a

Američke vlasti su 2006. godine otkrile da je Jovo Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Odluka o deportaciji Jove Asentića donijeta je krajem januara 2016. godine [U.S. Immigration and Customs Enforcement]

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Jovo Asentić (65) deportiran je iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu zbog laganja američkih imigracionih vlasti o svojoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini, saopćila je Služba za imigracije i strance.

Odluka o deportaciji donijeta je krajem januara 2016. godine, prenijeli su bh. mediji.

Američke vlasti su 2006. godine otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Pripadnik Zvorničke brigade

Nakon što su mu predočeni dokazi, on je priznao da je bio pripadnik Zvorničke brigade VRS-a između 1992. i 1996. godine.

Asentić je, također, tokom jula 1995. godine, kao visoki oficir, bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice, kada su srpske snage ubile više od 8.000 muškaraca i dječaka, naveli su bh. mediji.

Sudija za imigraciju osudio je Asentićeve lažne izjave kao “iznimno ozbiljne”, s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u Sjedinjene Američke Države, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× 2 = eighteen