Ispraviti nepravdu prema borcima ARBiH

Foto: Radio Brčko

Razgovorom sa predstavnicima udruženja proisteklih iz ARBiH, glavni koordinator brčanske Vlade Damir Bulčević započeo je upoznavanje sa problemima koje tište ovu populaciju.

Razgovori će vrlo brzo biti upriličeni i sa čelnicima udruženja preostale dvije vojne komponente koje egzistiraju u Distriktu.

Temeljni problem je kvalitetnije provođenje usvojene zakonske regulative u ovoj oblasti, te valorizovanje benefita članova boračkih komponenti prema broju pripadnika, a ne da se „koristi uravnilovka” zbog čega, bez obzira na brojnost pojedine populacije, sve vojne komponente dobijaju identične budžetske iznose.

„Tu nije riječ o povećanju ukupnih budžetskih izdvajanja, već o pravednijoj i kvalitetnijoj preraspodjeli”, naglasio je, u ime demobilisanih boraca ARBiH, Amir Sinanović, ilustrujući to podatkom da kod jednokratne pomoći demobilisani borac ARBiH dobije 87, dok kod drugih vojnih komponenti te prinadležnosti su između 250 i 300 KM.

Posebna manjkavost je nedovoljno kvalitetna realizacija, odnosno utrošak dodijeljenjih sredstava.

„Zbog ovakve situacije, odnosno tromosti u radu ‘pratećih službi’, ostalo je više od 250.000 maraka nerealizovanih sredstava namijenjenih boračkim populacijama iz reda ARBiH”, istakao je, u ime Koordinacije boračkih udruženja, Avdija Banda.

Glavni koordinator Vlade, Damir Bulčević, je istakao da je više nego jasno da Vlada mora učiniti maksimum kako bi kroz bolju primjenu, posebno Zakona o dopunskim pravima, kao i statusno kvalitetnijim pozicioniranjem ovih udruženja, pripadnici sve tri vojne komponente bili zadovoljni.

Bulčević je dodao da će o ovim pitanjima razgovarati i sa pripadnicima boračkih udruženja Vojske RS-a, te HVO-a.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

× nine = ninety