Islamska zajednica Srbije: Senad ef. Halitović izabran za novog muftiju sandžačkog

  Novoizabranom sandžačkom muftiji Menšuru je uručio izaslanik Diyaneta Republike Turske dr Fatih Judžel.

  Foto: AA

  Glavni imami iz Sandžaka te članovi Sabora i Mešihata islamske zajednice Sandžaka jednoglasno su danas u Tutinu izabrali mr Senada ef. Halitovića za novog predsjednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog, javlja Anadolu Agency (AA).

  Takva odluka donijeta je jednoglasno, a biralo se između više kandidata, istaknutih alima i imama u toj regiji. Glasanje je održano u džamiji Sultan Fatih u toj sandžačkoj opštini.

  Obraćajući se okupljenima reisu-l-ulema Rijaseta Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović podsjetio je da je izborom muftije sandžačkog kompletiran izborni ciklus u isntituciji na čijem je čelu od 2016. godine. On je današnje izbore, na koje su džematlije dugo čekale, obrazložio time da je htio da od svakog imama i džemata dobije prijedloge kandidata. Prema njegovim riječima to je amanet koji mora preuzeti najodgovorniji među jednakima, ne onaj koji ima najviše slobodnog vremena.

  “Današnji izbori kruna su napornog rada, a novoizabrani muftija biser je naše institucije. Drago braćo on je od danas predvodnik svih imama u Sandžaku, prvi među jednakima. Na njemu je najveća odgovornost, molim vas da ga poštujete. Očekujem da u skaldu sa očekivanjima i radi, za dobrobit zajednice i zarad Allahovog dž. š. zadovoljstva”, rekao je vrhovni poglavar muslimana Srbije Sead ef. Nasufović.

  Novoizabrani muftija sandžački Senad ef. Halitović završio je medresu “Gazi Isa-beg” i islamske nauke, magistrirao je na islamskoj davi i ideologiji 2006. godine u Jemenu. Bio je godinama imam Arap džamije u Novom Pazaru, a u tom gradu radio je i kao profesor. Godinama je na čelu Humanitarne organizacije “Hasene” za Srbiju sa kojom je realizovao brojne humanitarne i edukativne projekte u toj zemlji.

  “Želim da radim sa vama zajedno poštovana braćo, radi postizanja Allahovog dž. š. zadovoljstva. Na meni je velika odgovornost jer znam da predstoji period rada i prosperiteta naše zajednice. Poverenje koje ste mi dali je veliki amanet i garancija da ću u svakome od vas imati prijatelja i saradnika”, rekao je muftija sandžački mr Senad ef. Halitović.

  Nakon izbora, u Tutinu je održana i Akademija povodom uspješno okončanih izbora i imenovanja muftije sandžačkog. Akademiji su prisustvovale džematlije i zvanice, a među njima izaslanik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Fatih Judžel, delegacije Kancelarije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije, Islamske zajednice u Crnoj Gori, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te gradova Novog Pazara, Sjenice i Tutina.

  Na akademiji je pročitano i pismo predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) prof. dr Ali Erbasa. Pismo je pročitao izaslanik Diyaneta i savjetnik za vjerska i socijalna pitanja pri ambasadi Republike Turske u Srbiji dr Fatih Judžel.

  “Smatram da je svaki preduzeti korak koji doprinosi ujedinjenju muslimana u Srbiji od neprocjenljive vrijednosti i imao sam želju da lično budem svjedok manifestacije tog jedinstva na vašoj akedemiji. Uvaženom muftiji Senadu Halitoviću najiskrenije čestitam i molim uzvišenog Gospodara da ova vaša časna dužnost bude na što veću dobrobit naše braće muslimana koji žive na tom području i na dobrobit cijelog islamskog sveta. Želim da to bude povod miru, blagostanju i jedinstvu“, navodi se u pismu predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske prof. dr Ali Erbasa.

  Novoizabranom muftiji sandžačkom na akademiji Menšuru je uručio, a na molbu reisu-l-uleme Seada ef. Nasufovića, izaslanik Diyaneta dr Fatih Judžel.

  Prisutni su u kulturno-umjetničkom dijelu programa uživali u islamskoj duhovnoj muzici, ilahijama i kasidama na bosanskom i turskom jeziku koje je izvodio hor “Isa beg” iz Novog Pazara.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four × four =