Inzko u Washingtonu: Građani BiH i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti

Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima, rekao je Inzko.

[Foto: AA - Arhiva]

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na sastancima sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Matthewom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD-a u Washingtonu informirao je sagovornike o toku i ishodu osmih općih izbora u BiH, izazovima koji će se nalaziti pred novoizabranim vlastima, te angažmanu međunarodne zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Građani Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti, koje treba što prije formirati. Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima“, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik Inzko je izrazio žaljenje zbog činjenice da je tokom predizborne kampanje fokus bio na pitanjima koja produbljuju podjele i ličnim napadima, skupa sa generalnim nepridavanjem pažnje stvarnim pitanjima sa kojima se zemlja suočava.

“Prvi prioritet mora biti ekonomija i iznalaženje načina da se obrne trend da mladi ljudi – najvitalniji dio stanovništva – odlaze u velikom broju“, dodao je Inzko.

Visoki predstavnik Valentin Inzko inače, ove sedmice se nalazi u Washingtonu, uoči obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu implementacije mira u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik će se u New Yorku sastati sa više ambasadora stalnih misija pri UN-u. Njegovo obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda planirano je za utorak, 6. novembra.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

2 × = six