Internacionalni univerzitet BDBiH: Razvoj saobraćaja i implementacija novih proizvoda i tehnologija

  I ove godine profesori i saradnici Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH uzeli su aktivno učešće u radu organizirane konferencije na temu „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko-tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“.

  Foto: Arhiva

  Novinar: Dževad Turčalo

  Inovativnost i istraživanje preduslov su razvoja saobraćaja i imperativ tranzicionom putu Bosne i Hercegovine i njenog uključivanja u jedinstven saobraćajni sistem Evropske unije, te postizanja usklađenosti sa strateškim smjernicama zajedničke transportne politike EU, radi ostvarenja ciljeva kao što su zaštita okoliša, povećanje sigurnosti i efikasnosti saobraćajnog sistema.

  To je opća ocjena većine učesnika 19. Međunarodnog savjetovanja, u organizaciji Internacionalnog univerziteta iz Travnika, u saradnji sa Univerzitetom za audiovizuelne umjetnosti ESRA iz Sjeverne Makedonije i Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu, održavnog ovog vikenda na Vlašiću.

  I ove godine profesori i saradnici Internacionalnog univerziteta Brčko distrikt BiH uzeli su aktivno učešće u radu organizirane konferencije na temu „Inovativnost i istraživanje u funkciji tehničko-tehnoloških promjena u saobraćaju, ekologiji i logistici“.

  – Posebnu pažnju privukao je rad profesora dr Siniše Bilića, doc. dr Muamera Muminovića i saradnika magistra Ivice Opačka, na temu: „Institut obveznog osiguranja u kontekstu razvoja prometa i primjene novih proizvoda i tehnologija“. Obrazlažući rad, a posebno njegovo ekonomsko motrište, profesor Siniša Bilić je akceptirao dva momenta. Prvi koji ukazuje na potrebu veće odgovornosti svih sudionika prometa, i drugi, u oblasti sigurnosti, neophodan za zaštitu od nastupa neželjenih događaja, a odnosi se na primjenu raspoloživih resursa radi prevencije zaštite od rizika, uključujući korištenje najsavremenijih tehnologija – saopćeno je iz IU BDBiH.

  On je upozorio da se posebna pažnja mora obratiti na ljudske resurse i znanja svih učesnika u saobraćaju, gdje je uz znanja i vještine, kako je istakao, potrebno i krajnje odgovorno i savjesno postupanje.

  – Navedeno nema alternative za Bosnu i Hercegovinu, kao tranzicionu zemlju na putu priključenja Evropskoj uniji – naglašeno je iz IU BDBiH.

  Dodali su da kroz ovaj i slične projekte promoviraju svoju poslovnu i naučnu orijentaciju, ali i visoko obrazovanje BDBiH, te stvaraju preduslove za uspješno studiranje, lični, akademski i profesionalni napredak studenata.

  – Stoga preporučujemo svim zainteresovanim da se informiraju o mogućnostima stjecanja znanja na domaćoj visokoškolskoj ustanovi, te da budu ponos svojih roditelja, prijatelja i profesora – istakao je rektor IU BDBiH, prof. dr. Velimir Sotirović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × seven =