Inspektor za šumarstvo u Brčkom D. Đurić optužen za primanje dara

Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je inspektora za šumarstvo u ovom gradu Duška Đurića (56) zbog sumnje da je kao službena osoba zahtijevao i primao novac da ne bi preduzimao službene radnje iz svoje nadležnosti.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta Đurić je optužen da je tokom jula i avgusta, a potom i u oktobru prošle godine zahtijevao i primio novac da ne obustavlja sječu i transport drvnih sortimenata i ne preduzima druge mjere na koje je ovlašten kao nadležni inspektor u Distriktu. Đuriću se stavlja na teret da je od osoba koje su bez neophodnih dozvola i procedura vršila sječu drva zahtijevao i uzeo najprije 700 Eura, a potom i 500 KM 18. oktobra prošle godine, kada je  uhapšen.

Nakon što je primjenom posebnih istražnih radnji otkriven, Đurić je lišen slobode u okviru akcije kodnog naziva “Drvosječa”, dok je sutradan predat Tužilaštvu radi daljnjeg krivičnog gonjenja. Tužilaštvo je, nakon pritvaranja osumnjičenog nastavilo istragu protiv njega, koju je ubrzo i okončalo podizanjem optužnice za krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 1. Krivičnog zakona Bčrko distrikta BiH). Za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina, a optužnica je pred Osnovnim sudom u cjelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo BDBiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

10 ÷ two =