Infografika: Da je sutra referendum 69,2 posto građana BiH glasalo bi za ulazak u EU

Razlog podrške, najčešće je uređenija država i društvo, te sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 69,2 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u EU [DEI BiH]

Vijeće ministara BiH usvojilo je jučer Informaciju o istraživanju javnog mnijenja: „Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integrisanja“ kojeg je provela Direkcija za evropske integracije (DEI), javilo je Radiosarajevo.ba.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da bi 69,2 posto građana BiH na referendumu o članstvu, glasalo za ulazak BiH u EU.

Razlog podrške, najčešće je uređenija država i društvo, te sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala.

Borba protiv korupcije najvažnija reforma

Argumenti građana koji ne bi podržali ulazak BiH u EU su povećani troškovi života i poreza, te povećanje birokratije. Kao u i prethodnim godišnjim istraživanjima, najviše ispitanika (33 posto) smatra da je borba protiv korupcije najvažnija reforma za BiH, a skoro svaki četvrti ispitanik smatra da je to reforma javne uprave.

[DEI BiH]
Po mišljenju ispitanika, putna infrastruktura (12,4 posto) je među oblastima u kojima je postignut najveći napredak usljed napredovanja BiH u procesu evropskih integracija.

Visok je procenat ispitanika koji nisu upoznati sa trenutnim statusom BiH u procesu integrisanja u EU. Najveći dio njih (45,3 posto) smatra da BiH pregovara o članstvu u EU, dok 6 posto građana zna da BiH trenutno odgovara na upitnik Evropske komisije.

Većina smatra da evropski put ima alternativu

Dominantan izvor informisanja o procesu integrisanja je televizija posredstvom koje se informiše gotovo 85 posto građana. Većina ispitanika smatra da evropski put BiH ima alternativu (52,5 posto) i ovakvo mišljenje je češće u Brčko distriktu i Federaciji BiH u odnosu na Republiku Srpsku.

[DEI BiH]
Više od pola ispitanika vjeruje da bi najveću korist od integracije BiH u EU imali mladi (51,6 posto). Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1200 punoljetnih građana BiH, kompjuterski posredovanom telefonskom metodom (CATI).

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

34 − twenty seven =