Ideja inovatora iz BiH među pet najboljih u svijetu

  Ideja mladih bh. inovatora Sanjina Omerovića, Enisa Habula i Minele Mešukić ušla je među top pet ideja svijeta na globalnoj konferenciji održanoj u Berlinu.

  Sanjin Omerović i Minela Mešukić (Foto: Red Bull Basement University)

  Ideja mladih bh. inovatora Sanjina Omerovića, Enisa Habula i Minele Mešukić ušla je među top pet ideja svijeta.

  Projekat “Unibot”, kako su ga nazvali, u najboljem svjetlu predstavljao je Bosnu i Hercegovinu u Berlinu na globalnoj konferenciji Red Bull Basement University. Ovo je projekat koji ima za cilj da poveže i inspiriše studente koji imaju “uradi sam” način razmišljanja, kroz najmodernije platforme za saradnju, osnaživanje, razmjenu i upotrebu tehnologije u dobre svrhe.

  Funkcija “Unibota” je da putem aplikacije omogući studentima i osoblju fakulteta pristup informacijama i odgovorima na pitanja kako bi što lakše i brže riješili nedoumice te imali sve informacije na vrijeme i znali šta da rade u slučaju probijanja određenih rokova.

  Po povratku sa svjetske konferencije iz glavnog grada Njemačke, bh. predstavnici kažu da im je bilo onako kako su i očekivali – dobro druženje sa vršnjacima iz cijelog svijeta, uz puno kvalitetnih ideja i networking.

  “Imali smo mnoštvo mogućnosti za upoznavanje učesnika iz drugih država, ali i ljudi iz poslovnog svijeta. Također, upoznali smo druge timove i trenere koji su nas podučavali. Odlično iskustvo nosimo iz Berlina”, kazala je Minela Mešukić, studentica Engleskog jezika na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

  Njen kolega Sanjin Omerović istakao je da mu je od svega najbolje to što su kroz cijeli proces bili u kontaktu sa mentorima.

  “Ono što mi je najbolje od svega je to je što ostajemo u kontaktu sa mentorima, ali i timovima iz cijelog svijeta”, rekao je Omerović, student Informacijskih tehnologija.

  Bh. predstavnici su, kažu, posebno ponosni na to što su prezentirali svoj rad pred utjecajnim ljudima i kompanijama iz IT svijeta i autoindustrije.

  “Dobili smo jako pozitivne komentare, od mentora i sudija, ali i od samih takmičara. Svakako želimo nastaviti realizaciju ideje i vratili smo se u Mostar jako motivisani”, pričao je Omerović, napominjući kako su nakon jednog od takmičenja pokrenuli i StartUp ”Digiqual”, te zbog toga i poziva sve mlade ljude sa idejom da se pokrenu i da nikako ne odustaju.

  Grupa studenata iz Kanade pobrala je najviše simpatija u Berlinu. Njihova ideja je da omoguće studentima da u realnom vremenu dobiju informacije o slobodnim mjestima širom kampusa tako što će senzorima osjetljivim na dodir, a postavljenim ispod stolova, omogućiti studentima preko aplikacije da vide “zauzetost” učionica i sala.

  Više od 300 univerziteta iz cijelog svijeta učestvovalo je u globalnom projektu Red Bull Basement.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × = 49