Hrvatska: Sava danas raste za pripremno stanje obrane od poplava

  Smanjenje oborina očekuje se u ponedjeljak 11. veljače, izvijestio je MUP, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava.

  Foto: Arhiv AA

  Obilne oborine i topljenje snijega jučer i prekjučer izazvale su bujanje rijeka, posebno na području dvije županije, zbog čega su proglašena stanja izvanredne mjere obrane od poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

  Obilne kišne oborine koje pale tijekom 2. i 3. veljače/februara na području Istarske, Primorsko-goranske i dijelu Ličko-senjske županije te topljenje snijega u relativno kratkom vremenu izazvali su vrlo nagli porast pojedinih vodotokova i pojavu bujičnih voda, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUPRH).

  Zbog toga je proglašeno izvanredno stanje na pojedinim zaštitnim vodnim građevinama, odnosno izvanredne mjere obrane od poplava na pojedinim dionicama sljedećih rijeka i rječica: Raša, Mirna, Dragonja, Boljunčica, Jadova, Novčica, Bogdanica i Kupa.

  Smanjenje oborina očekuje se u ponedjeljak 11. veljače, izvijestio je MUP, pri čemu se očekuje postupna stabilizacija vodostaja rijeka s postupnim ukidanjem proglašenih mjera obrane od poplava.

  Vodostaji Save su od granice sa Slovenijom do Crnca su u opadanju, a nizvodno su vodostaji u porastu, čemu će doprinijeti i sve desne pritoke. Na većini hidroloških postaja vodostaji su dosegnuli ili će tijekom današnjeg dana dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava, izvještava MUP RH.

  Vodostaji Dunava su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih i srednje niskih voda.

  Prema podacima Centra za obveščanje Republike Slovenije, protoci rijeka Kupe i Save su veliki s tendencijom smanjivanja. Smanjuju se i protoci njihovih većih pritoka, samo rijeka Krka još uvijek stagnira, a tijekom poslijepodneva se očekuje smanjenje i njezinog vodostaja. Sljedećih dana se očekuje smanjenje svih protoka.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty − = 56