Hahn: Bez povećanja akciza BiH neće dobiti 500 miliona KM od EU

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH.

Zvizdić i Hahn [N1]

Bez usvajanja zakona o akcizama do kraja septembra infrastrukturni projekti koji su dogovoreni u Trstu neće krenuti i to će biti još jedna propuštena šansa za BiH, saopšteno je Srni iz kabineta evropskog komesara za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannesa Hahna.

“EU pozdravlja potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, koje je obavljeno u ponedjeljak, ali to je samo prvi korak”, rečeno je Srni u vezi sa informacijom da će BiH, ako do kraja ovog mjeseca ne budu usvojen zakon o akcizama, izgubiti gotovo 500 miliona KM od EU.

Iz kabineta evropskog komesara napominju da je u pitanju značajan paket bespovratnih sredstava i zajmova, kako bi se omogućile neophodne investicije za infrastrukturu zemlje, a njime je sada obuhvaćeno stotine miliona eura.

“Pozivamo lidere u BiH da preduzmu sve što je potrebno kako bi osigurali da se paket zakona o akcizama usvoji, kako bi ovi projekti mogli početi”, rečeno je iz kabineta komesara Hahna.

Konektiviti paket, koji je najavljen u Trstu uključuje četiri projekta, koja je BiH podnijela za ukupni grant vrijedan 46 miliona eura, što uključuje izgradnju tri dionice koridora 5C – dionice Ponirak – Vrača i Zenica tunel – Donja Gračanica u Federaciji BiH, te dionica Johovac-Rudanka u Republici Srpskoj kao i projekat Luke Brčko, ističu iz EU.

Osim što su poboljšane domaće i međunarodne transportne veze BiH ovi projekti, navedeno je iz kabineta komesara za proširenje, nude rijetku priliku za stvaranje radnih mjesta, privlačenje novih investitora, osnaživanje ekonomskog rasta i poboljšanje života svih građana.

“Ovu priliku ne treba propustiti. Kao što je komesar Hahn naglasio u pismu predsjedavajućem Zvizdiću, podrška Evropske komisije za sva četiri projekta će biti ostvarena čim se riješe preostala pitanja, koja se tiču potrebnog fiskalnog prostora, što uključuje usvajanje zakona o akcizama”, navedeno je u odgovoru Srni iz kabineta evropskog komesara.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

eight × = twenty four