Građani o prosjačenju u Brčkom: Podijeljena mišljenja o zakonitosti, jedinstveno mišljenje o institucionalnoj pasivnosti

Imajući u vidu da su na ulicama Distrikta prisutne protivpravne radnje prosjačenja određenih osoba kojima se vrši uznemirenje građana, Policija ove lokalne zajednice u narednom periodu planira provoditi pojačane represivne mjere i radnje na suzbijanju ove društveno-patološke pojave.

Članak Otiska izazvao veliki broj reakcija i komentara (Foto: Otisak.ba - Screenshot)

Novinar: Safet Imamović

Komentirajući temu prosjačenja, građani Brčko distrikta Bosne i Hercegovine imali su podijeljena mišljenja o zakonitosti te pojave, dok su iskazali jedinstveno mišljenje o institucionalnoj pasivnosti.

Članak Otiska pod naslovom – Brčko: Policija planira intenzivirati mjere i radnje na suzbijanju prosjačenja – izazvao je veliki broj reakcija i komentara na Facebook stranici ovog portala.

Imajući u vidu da su na ulicama Distrikta prisutne protivpravne radnje prosjačenja određenih osoba kojima se vrši uznemirenje građana, Policija ove lokalne zajednice u narednom periodu planira provoditi pojačane represivne mjere i radnje na suzbijanju ove društveno-patološke pojave.

Podijeljena mišljenja 

Građani ove lokalne zajednice imaju podijeljena mišljenja kada je riječ o društvenom problemu prosjačenja.

“Pa ne otimaju nikom ništa, dobra volja naroda je hoće li im dati sadaku ili ne…” , napisao je Alen Habibović.

Fadil Tursunović smatra kako prvenstveno treba riješiti uzrok pa posljedice, te vidi rješenje u otvaranju novih radnih mjesta. A ukoliko ni to ne bude dovoljno, da tek onda postoji razlog da se prijestupnici kazne.

“Pustite narod nek prosi kad već nema nikoga ko bi im pomogao. Ne prave probleme, ne znam zašto vam smetaju…”, napisala je Mirsada Mujkić, dok Zlatko Erjauc poručuje: “Budimo ljudi, i oni su od krvi i mesa”.

Ali, bez obzira na ove komentare podrške, jedan dio građana vidi ovaj potez Policije kao adekvatno rješenje.

“Njima nema pomoći, oni ne mogu pomoći sebi. Zašto bi radili kad mogu na lakši način sticati novac? Njihovo dijete čim se rodi zarađuje za život cijele porodice. To je navika i to im je u krvi, da dobiju bilo šta drugo opet bi prosjačili, jer drugačije ne znaju”, piše Ajsela Kantić.

“Gledala sam svojim očima kad Rom doveze ženu i djecu da prose na mostu kod pijace i parkinga, te nakon toga on dođe do njih te mu oni daju sve prikupljene novce. Oni mogu raditi, ali njima je u krvi da prose…”, navela je Lejla Zada, naglašavajući u nastavku komentara da nigdje nema prosjačenja kao u Bosni, jer, kako ističe, ne postoji zakonsko rješenje za suzbijanje ove pojave.

Potrebno permanentnije rješenje 

Nino Bečković smatra da Policija nije u stanju niti da priđe romskom naselju lociranom u brčanskoj mjesnoj zajednici Brod, te kako treba i pomoći ovoj kategoriji stanovništva.

“A ništa strategija zapošljavanja i socijalnog zbrinjavanja?! Bog zna koliko ima ugroženih u Brčkom a koji ne prose. Koliko ima nevidiljivih ljudi koji ne ostvaruju prava na mnogo šta!?”, napisala je Azra Hadžić Slomić.

Ipak, neminovan zaključak je da građani Distrikta traže permanentnije rješenje za ovaj problem.

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

ten × 1 =